SVE INFORMACIJE
O ŽUPI
KRAVARSKO

ŽUPA

CRKVA

Župa u Kravarskom nalazi se na najstarijem sačuvanom popisu župa iz 1334. godine, a pojedini izvori upućuju da je zajednica postojala već u vrijeme početaka kršćanstva na ovom području.

Naselja u župi su Kravarsko, Barbarići Kravarski, Čakanec, Donji Hruševec, Gornji Vukojevac, Gladovec Kravarski, Gornji Hruševec, Ključić Brdo, Kozjača, Mala Buna, Novo Brdo, Podvornica, Pustike, Šiljakovina i Velika Buna, Žitkovčica. Župa broji 4200 vjernika.

Župna crkva Uzvišenja Svetog Križa je više puta kroz povijest rušena i preuredivana.

Na mjestu starije crkve, nova je bila sagrađena 1874. godine. Ova crkva teško je oštečena u II. svjetskom ratu, a nakon rata je zbog komunističkog uređenja obnavljana dugi niz godina.

Crkva je jednostavna pravokutna gradevina poligonalnom apsidom te snažnim zvonikom 1 sakristijom s lijeve strane. Unutrašnjost je suvremeno uredena.

 

Kapele

1. kapela sv. Antuna Padovanskog, Barbarić

2. kapela sv. Ivana Krstitelja, Donji Hruševec

3. kapela sv. Mihaela, Kozjača 4.kapela sv. Petra i Pavla, Siljakovina

5. kapela sv. Ane, Velika Buna

 

Obnova župne crkve nakon potresa

Župna crkva u Kravarskom je u velikoj mjeri stradala u potresu koji je pogodio Hrvatsku 2020. godine. Crkva je oštećena u temeljima, a njezini zidovi su popucali. Župa je pokrenula akciju obnove crkve, a u akciji sudjeluju vjernici, lokalne vlasti i druge donatori. Obnova crkve je završena krajem 2023. godine.

01

02

O PASTIRU

ŽUPNIK

Hrvoje Zovko – curriculum vitae 

Hrvoje Zovko rođen je 21. siječnja 1993. u Sisku gdje je i odrastao te pohađao Osnovnu školu 22. lipnja i srednju Ekonomsku školu. Po završetku srednje škole upisuje studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilište u Zagrebu. Nakon prve godine studije, provevši ju u razlučivanju poziva, prekida studij i ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao kandidat Sisačke biskupije. 

Po završetku filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stječe zvanje magistra teologije. Službu đakona (2017-2018.) vrši u župi Blažene Djevice Marije Snježne u Kutini. Godine 2018. imenovan je župnim vikarom u župi sv. Lovre u Petrinji (2018-2020.). Za to vrijeme vršio je i službe povjerenika za pastoral duhovnih zvanja Sisačke biskupije i bolničkog kapelana na odjelu za pulmologiju i dugotrajno liječenje i palijativnu skrb u Petrinji. 

Sisački biskup mons. Vlado Košić 2020. godine šalje ga na studij liturgike pri Papinskom Ateneju sv. Anselma  u Rimu gdje kao član Papinskog Hrvatskog Zavoda Svetog Jeronima boravi kroz sljedeće tri godine. Kroz posljednje dvije godine studija djeluje u župi Stella Maris u gradu Ostia vršeći službe ispovjednika i pastoralnog suradnika. 

Na Papinskom liturgijskom institutu pri Papinskom Ateneju sv. Anselma u Rimu 20. lipnja 2023. obranio je magistarski rad ocjenom summa cum laude pod naslovom «Sacrum quoque silentium suo tempore servetur» (SC 30). Il silenzio nella celebrazione eucaristica come partecipazione attiva. Approfondimento storico.liturgico-pastorale i time stekao titulu magistra liturgijskih znanosti. 

Po povratku sa studija biskup ga imenuje župnim upraviteljem u župi Uzvišenja Sv. Križa u Kravarskom gdje službu preuzima 27. kolovoza 2023. Uz službu upravitelja župe trenutno vrši i službu povjerenika za Liturgijski pastoral Sisačke biskupije. Suradnik je i prevoditelj Laudato TV u emisiji „Papa s nama“ te jedan od urednika emisije „Pod križem“ na Hrvatskom Katoličkom Radiju. 

S grupom svećenika 2017. pokreće evangelizacijski projekt „Pod smokvom“ gdje se kroz svaki dan narodu Božjem nastoji približiti ljepota Božja riječi kroz tumačenje dnevnih čitanja i u kojemu sudjeluje sve do danas. 

Slobodno vrijeme ispunjeno mu je čitanjem, trčanjem i planinarenjem. 

SAKRAMENTI

Odaberi željeni sakrament

03

04

UKLJUČI SE

Želim vam reći da ste i više nego dobrodošli

 

Želim da se osjećate kao kod kuće i da pronađete mjesto gdje možete rasti u vjeri i pronaći prijateljstvo.

Znam da su mladi danas suočeni s mnogim izazovima. Život može biti težak i stresan. Možda se osjećate usamljeno ili izolirano. Možda se pitate što znači biti kršćanin u današnjem svijetu.

Želim vam pomoći da odgovorite na ta pitanja. Želim vam pružiti podršku i prijateljstvo.

Želim vam pomoći da rastete u vjeri i postanete ono što Bog želi da budete.

 

PROPOVIJEDI

Ovdje možete poslušati sve Nedjeljne propovijedi

Župnika Hrvoja Zovka

 

 

05