Prijava Vjenčanja

Dragi zaručnici,

čestitamo vam na odluci za sklapanjem sakramenta ženidbe. Papa Franjo istaknuo je kako «brak prema crkvenoj objavi nije ceremonija ili društveni događaj, ni formalnost; nije ni apstraktni ideal; on je stvarnost sa svojom točno određenom vrijednošću, a ne neki puki oblik emocionalnoga zadovoljstva koje se može oblikovati na bilo koji način i promijeniti prema svačijoj osjetljivosti». Kako bismo vam olakšali administrativne korake i učinili susrete manje formalnima, molimo vas da prijavu sakramenta ženidbe učinite na ovome mjestu (https://www.e-zupe.com/prijava_vjencanje). 

Ovdje vam navodimo tri dokumenta koja su vam potrebna kako bismo pokrenuli postupak za vjenčanje (najkasnije 2 mjeseca prije vjenčanja). 

1. „Krsni list“ – samo za one koji nisu kršteni u župi Kravarsko. Krsni list se, dakle, podiže u župi krštenja te ne smije biti stariji od 6 mjeseci s obzirom na datum vjenčanja. 

2. „Potvrda o zaručničkom tečaju“ (ukoliko već niste prisustvovali na linku možete pronaći datume i mjesta u kojima se zaručnički tečajevi održavaju: https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/zarucnicki-tecajevi-u-zagrebackoj-nadbiskupiji). 

3. «Potvrda o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku» ili tzv. «zeleni listovi» iz Matičnog ureda (ukoliko već niste civilno vjenčani). Imaju valjanost 90 dana. Donijeti dva primjerka najkasnije mjesec dana prije vjenčanja. 

Na koncu, kako bismo vas ohrabrili pred vas iznova stavljamo riječi Svetoga oca upućene bračnim parovima: «Možemo reći da kad god se muškarac i žena zaljube, Bog im nudi dar; taj dar je brak. To je čudesan dar koji sadrži snagu vlastite ljubavi Božje: jaka, izdržljiva, vjerna, spremna za početak nakon svakog neuspjeha ili trenutka slabosti».