Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije

Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije na čelu s biskupom Mijom Gorskim, čine povjerenici za mlade svih 16 nad/biskupija te predstavnici redovničkih zajednica koje se bave mladima: franjevci, isusovci, salezijanci te predstavnica redovnica delegirana od Redovničke unije. Svaka nad/biskupija ima svoje povjerenstvo za mlade koje u sklopu svog pastoralnog djelovanja kreira rad s mladima u svojoj nad/biskupiji za tekuću godinu.

Prvi predsjednik Odbora HBK za mlade od osnivanja Odbora pa do jeseni 2010., bio je mons. Ante Ivas, biskup šibenski. Za njegova predsjedanja pokrenut je Ured HBK za mlade. Za vrijeme njegova djelovanja u Uredu su pokrenuti    projekti:− Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži (Osijek 2002., Šibenik 2004., Pula 2006., Varaždin 2008., Zadar 2010.)− Formacija animatora programa ˝Mladi za mlade˝ (Temeljna formacija i specijalizacija u gotovo svim nad/biskupijama, formacija animatora instruktora, te Animatorsko ljeto) − U suradnji sa SKAC-om pokrenut je projekt Modrave.
Biskupu Ivasu neizmjerno zahvaljujemo za sve što je svojim zalaganjem, upornošću i požrtvovnošću te nadasve velikom LJUBAVLJU za mlade obilježio gotovo desetljeće pastorala mladih u Hrvatskoj.

Drugi predsjednik Odbora HBK za mlade je Mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. Najprepoznatljiviji projekti za vrijeme njegova dosadašnjeg djelovanja jest bdijenje mladih sa Svetim Ocem na Trgu bana Josipa Jelačića 4. lipnja 2011.

Papa Benedikt XVI. imenovao je Miju Gorskoga, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i ravnatelja Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, pomoćnim biskupom zagrebačkim i dodijelio mu titulu naslovnog biskupa Epidauruma (Cavtat). Na blagdan sv. Tome apostola (3. srpnja 2010.) u zagrebačkoj ga je katedrali zaredio kardinal Josip Bozanić.

Mons. Mijo Gorski rođen je 17. rujna 1952. u Gori Veterničkoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a u hrvatskoj je metropoli i diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 1977. Među ostalim, bio je upravitelja župe sv. Mateja u Dugavama i sv. Anastazije u Samoboru, dekan Okićkoga dekanata, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Član je Prezbiterskog vijeća i Zbora savjetnika Zagrebačke nadbiskupije.

 

više na: http://mladi.hbk.hr/

Postavite komentar