„Kršćaninov program – program milosrdnog Samarijanca, Isusov program – jest „srce koje vidi“. To srce vidi gdje je potrebna ljubav i djeluje u skladu s time“. (Benedikt XVI. Deu caritas est, br. 31)

Na području Župe Uzvišenja Svetoga Križa Kravarsko od 13. prosinca 2013. godine aktivno djeluje župni Caritas.

Župni  Caritas je osnovan s ciljem pomaganja najpotrebitijima u župi te osvještavanju građana o potrebama najsiromašnijih te i o potrebi nesebičnog darivanja bližnjih.

Danas brojimo 18 volontera koji  daruju svoje vrijeme, znanja i vještine pomažući najpotrebitijima!

Pomažemo oko 50-tak obitelji sa ukupno 125 korisnika. Najčešće su to obitelji s mnogo djece, samci te stari, nemoćni i napušteni.

Sakupljamo i dijelimo namirnice i ostale potrepštine za život, odjeću i obuću, namještaj, invalidska pomagala, lijekove i dr. Provodimo kampanju „Dajmo im dom“ kroz koju se provode projekti uređenja stambenih prostora i sl. Također provodimo kampanju „Dobro djelo-veliko srce“ kroz koju prikupljamo namirnice, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje i sl. proizvode; te kampanju za širenje volonterstva. Veliku pažnju posvećujemo radu na pružanju psihosocijalne pomoći našim korisnicima gdje je i najviše potrebe i posla, a to uključuje razgovore, savjetovanja, pružanje pomoći u kući, posredovanje kod ishođenja raznih statusa, dokumentacije i pomoći kod drugih ustanova, suradnja sa CZSS, HZZO, općinom, županijom i dr. Puno je potreba i puno je otvorenih projekata, ali uz pomoć dobrih ljudi uvijek smo uspjeli realizirati svaku ideju i pomoći svakome kome je bilo potrebno. Iza nas je mnogo provedenih projekata, među najznačajnijima je kupnja dvaju stambenih kontejnera za dvoje korisnika, samaca, koji nisu imali adekvatan prostor za život, uređenje dječje sobe za 6-tero djece, još nekoliko dječjih soba, kupaonica… ishodili smo pomoć od Centra za socijalnu skrb za mnogo osoba, ishodili i zdravstveno osiguranje za one koji ga nisu imali, proveli projekt zapošljavanja djelatnica kroz javni rad, za pomoć u kući, aktivno smo sudjelovali u europskom projektu Caritasa Sisačke biskupije „Paketi radosti“ financiranog iz europskog socijalnog fonda, itd.

Ako želite nešto donirati za župni Caritas (od prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština) možete to učiniti tako da donesete u prostoriju župnog Caritasa koja se nalazi u župnom Pastoralnom centru Stjepan Povoljnjak, četvrtkom od 17.00 – 18.00 sati ili po dogovoru. Ako želite novčano pomoći, možete prilog uplatiti na račun župe Kravarsko, sa oznakom ŽUPNI CARITAS.

PBZ IBAN : HR 4523400091110537384