Ministrant je pozvan u župnoj zajednici služiti s određenom zadaćom, kako i sam naziv službe govori. Latinska riječ „ministare“ znači služiti. Kao što ministri u državi služe na dobro svih građana tako je i ministrant službenik oltara.

Ministrant ima povlašteno mjesto u liturgiji svete mise da bude u neposrednoj blizini svećenika i da zajedno sa njime sudjeluje u molitvi hvale i prinosu darova Bogu Ocu. Ministrant kao služitelj oltara postaje na neki način svojim vršnjacima uzor u vjeri, prijateljstvu, radu, pomaganju, odgovornosti i poštovanju. Ministrant se izgrađuje kao osoba spremna kasnije odgovoriti na Božji poziv, prepoznati svoje poslanje.

Ministrant ima i svoje svece zaštitnike, to su sveti Tarzicije i sveti Dominik Savio.

Sveti Tarzicije je u prvim kršćanskim vremenima bio dječak koji je nakon svete mise ulicama Rima nosio svetu pričest kršćanima koji su bili u zatvoru. Tom prilikom kad je nosio svetu pričest napali su ga grupa dječaka i htjeli mu oteti kutijicu sa svetom pričešću. Tarzicije to nije dopustio pa su ga izudarali i od posljedica krvarenja je umro.

Sveti Dominik Savio je već sa pet godina naučio ministrirati, sa sedam godina prvi put je primio svetu pričest. Kao dječak preselio se u Oratorij u Torinu i prikazao svoj život Bogu i nebeskoj Majci. Bio je marljiv učenik, rado je pomagao drugima: bolesnima, siromašnima, napuštenima. Vrlo brzo se bio teško razbolio i umro, ali nikada nije bio posustao u svojoj vjeri.

Želiš li i ti postati ministrant? Javi se svom župniku i on će te uvesti u tu službu. Budi Isusov prijatelj za oltarom i u svakdanjem životu. Župna zajednica te izabire i prihvaća između mnogo dječaka ili djevojčica. Budi stoga ponosan i radostan jer si pozvan na tako uzvišenu službu.