https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Tessera_-_Legion_de_Mar%C3%ADa.jpg

 

Amblem Marijine legije

Marijina legija (lat. Legio Mariae) je međunarodna katolička laička organizacija. U njoj laici djeluju dragovoljno, a posebno se posvećuju marijanskoj pobožnosti.  Marijina legija je ime  preuzela od starorimske vojne postrojbe legije. Za razliku od nje, oružje  Marijine legije su molitva, žrtva i apostolski rad.

Marijinu legiju je 7. rujna 1921. godine u Dublinu osnovao  irski vjernik laik Frank Duff (1879.-1980.). Na osnivanje ga je potaknulo djelo sv. Ljudevita Marije Montfortskog  „Rasprava o pravoj pobožnosti prema presvetoj Djevici Mariji“. Danas Marijina legija ima preko 12 milijuna aktivnih i pomoćnih članova u dvije tisuće biskupija diljem svijeta, čime je najveća organizacija laika Katoličke Crkve.  

Marijina se legija sastoji od mnoštva hijerarhijskih jedinica. Najmanja i osnovna zove se prezidij. Prezidij Kraljica apostola u Kravarskom svoj je prvi sastanak održao 17. svibnja 2015. godine. Pripada višem vijeću, komiciju Gospa snježna Petrinja koji obuhvaća veći dio prezidija sisačke biskupije.

Prezidij Kraljica apostola ima šest aktivnih i 40 pomoćnih članova. Duhovnik prezidija je vlč. Siniša Blatarić. Aktivni  članovi prezidija imaju sastanke jednom tjedno. Na njima slijedi se ustaljeni red sastanka. Sastanak počinje zazivom Duha Svetoga, slijedi krunica, a potom  kratko duhovno čitanje iz Priručnika Marijine legije. Nakon ovog duhovnog dijela, slijedi dio u kojem se izvješćuje o radu. Poslije toga je molitva Catena legionis. Slijedi Allocutio, svećenikov ili predsjednikov duhovni nagovor. Potom članovi u parovima dobiju radne zadaće (apostolate) za sljedeći tjedan: posjet obitelji, molitva u obitelji, posjet starim  i osamljenim  osobama i osobama na rubu društva.  Na kraju sastanka moli se  završna molitva i, ako je prisutan svećenik, prima se svećenički blagoslov. Aktivno članstvo podrazumijeva redovito prisustvo na tjednim sastancima, obavljanje apostolata i odlaske na sastanke komicija u Petrinju jednom mjesečno. Pomoćni član Marijine legije može postati svatko tko njeguje pobožnost prema Blaženoj djevici Mariji i uz svakodnevnu molitvu krunice moli i kratke legijske molitve. 

Uključite se i vi u veliku obitelj Marijinih legionara. Pridružite nam se na tjednim sastancima u Pastoralnom centru župe.