„Potvrda, kao i svaki sakrament, nije djelo ljudi, već je djelo Boga, koji se brine za naš život na način da nas suobličuje slici svoga Sina, da bi nas učinio sposobnima da ljubimo poput njega. On to čini ulijevajući u nas svoga Duha Svetoga, čije djelovanje prožima čitavu osobu i čitav život, kao što se to zorno vidi iz sedam darova na koje je tradicija, u svjetlu Svetog pisma, uvijek ukazivala.

Kada primamo Duha Svetoga u naše srce i puštamo ga da djeluje, sâm Krist se uprisutnjuje u nama i oblikuje se u našem životu; po nama, sâm on, Krist, će moliti, opraštati, ulijevati nadu i utjehu, služiti braći, biti bližnji potrebitima, posljednjima, stvarati zajedništvo, širiti mir. Pomislite samo koliko je to važno: da po Duhu Svetom dolazi sâm Krist učiniti sve to među nama i za nas! Zbog toga je važno da djeca i mladi prime taj sakrament.“ (papa Franjo).

U svojoj već mladenačkoj dobi, iz prijelaza osnovne škole u srednju, obično mladi primaju sakrament svete Potvrde. Možda je to jedna od najosjetljivijih doba djeteta kada prelazi iz jedne  dječje životne faze  u drugu mladenačku životnu fazu. Pa, tako i u samoj vjeri, dolazi do određenih propitivanja. Krizmanici lako se mogu razočarati, a i lako oduševiti. Zato im se nastoji približiti njihovo vlastito mjesto unutar župne zajednice i ponuditi im da otkriju iskustvo žive vjere u Isusa Krista, da otkriju svu ljepotu katoličke Crkve i darove Duha Svetoga.

Kroz župnu katehezu oni se pripremaju za svoj sakrament svete Potvrde. U našoj župi priprema se odvija u dvije grupe, po već dogovorenom terminu. Uz katehezu krizmanici prolaze tečaj Kursilja za krizmanike u kojem dožive svjedočanstvo vjere od drugih mladih.

Broj krizmanika svake godine se razlikuje. Prošle godine sakrament svete Potvrde primilo je njih 40, koliko ih se pripremalo i ove godine.

„Kada čovjek susretne Krista, kada dopusti da ga zahvati i vodi njegova ljubav, tada njegov život dobiva širi obzor i čvrstu nadu koja neće razočarati. Vjera nije utočište za malodušne, nego nešto što našem životu daje širinu. Ona pomaže otkriti veliki poziv, poziv za ljubav, i jamči da je ta ljubav pouzdana, da vrijedi predati joj se, jer se njezin temelj nalazi u vjernosti Bogu, koji je jači od svake naše krhkosti.“ (iz enciklike pape Franje, Svjetlo vjere, br. 53.)