Još nema komentara

Osvrt – Dani Stjepana Povoljnjaka

U proteklih se 12 dana, u sklopu Dana Stjepana Povoljnjaka, moglo doživjeti puno lijepoga.

Sportska natjecanja u stolnom tenisu i nogometu; starinske sportske igre i dječja radionica; likovna kolonija;  koncerti: klasične i sakralne glazbe Josipe Gvozdanić s gostima, duhovnih šansona benda “Živim”, sakralne glazbe mješovitog zbora studenata Instituta za crkvenu glazbu KBF, Zagreb; večer kršćanske poezije; igrokaz Udruge umirovljenika; prikaz Pasije Marijinih legionara iz Petrinje. I samo nabrajanje dugo traje, a trebalo je sve to organizirati … Hvala svima uključenima, naročito koordinatoru svih događanja – župniku vlč. Siniši Blatariću. Čini se da je najteže od svega bilo publici odvojiti poneku večer, odlijepiti se od svakodnevne rutine i obogatiti se  nečim novim, nesvakidašnjim. Tako to već kod nas ide … Oni koji su odvojili vrijeme ostaju s lijepim sjećanjima.

U sjećanju će ostati duh zajedništva i nadmetanja sportskih nadmetanja. Gosti iz Petrinje odazvali su se i to ne uzalud: odnijeli su pobjedu u natjecanjima u nogometu i stolnom tenisu. Antonio Zagorac je u konkurenciji snažnih muževa pobijedio u bacanju kamena s ramena hicem od 7.10 m. Ekipe odraslih odmjerile su snage u potezanju užeta. Najmlađi su se ogledali u trku s lopticom na kuhači, skakanjem u vrećama i bacanjem cigle s ramena. Ukupni pobjednik bio je Božidar Kolarec, no iskazali su se i dobro zabavili svi sudionici i sudionice. Sva su prisutna djeca slikala župnu crkvu na likovnoj radionici koju su vodile učiteljica Renata Kolarec i pedagoginja Iva Kovačević. Ne kao profesionalci, likovni umjetnici udruge “Ulikum” iz Velike Gorice, sudionici likovne kolonije, ali mali umjetnici nisu ni puno slabiji. Tako je to kad je čovjek mlad – sve može i zna.

Prvi koncert u novosagrađenoj crkvi održala je Josipa Gvozdanić s gostima. (Evo, Josipa, zabilježeno je!) Čuli smo izvedbe lijepih vokalnih skladbi Josipina snažnog glasa, ali i instrumentale orgulja, klavira i violine. Ivan Zlodi doveo je u goste bend “Živim”. U opuštenoj i prisnoj atmosferi, trio je prisutnima priredio pravu duhovnu obnovu autorskim pjesmama Čede Antolića, autora čak tri albuma nagrađena Porinom, i Tamare Perc koja pjesme sklada još od osnovne škole. Koncertom su na zadnji dan manifestacije prisutne oduševili i studenti i nastavnici Instituta za crkvenu glazbu. Uz to, oni su obogatili  liturgijskim pjevanjem misu za pokojnog svećenika Stjepana Povoljnjaka. Hvala Amaliji Čehulić na angažmanu.

Jedan pogled na domaći život vremena u kome je živio Stjepan Povoljnjak prenijeli su nam vrijedni i neumorni umirovljenici igrokazom “Časki ljubavi i mržnje”. Osigurali su rekvizite za originalnu scenu, vidjeli smo stupu i vreteno, i uživali u domaćem govoru i neizbježnom sukobu mladih i starih. Prikaz je vjerno obradio sam čas dolaska vijesti o pogibiji mučenika u selo. Iz prve ruke znamo da su svi uključeni, njih desetak,  skupa s predsjednikom Udruge Josipom Popovićem vrijedno održavali probe. Po broju izvođača i ove godine najjači su bili članovi Marijine legije iz Petrinje, aktivna i živa zajednica angažirana u mnogim događajima u našoj Sisačkoj biskupiji. Njih preko pedeset, i malih i velikih, u dojmljivoj je predstavi o Isusovu životu, muci i smrti prenijelo gledateljima Isusovu poruku: “Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.” Nadahnuto su predočili sukob tradicije starog Zakona kojeg brane židovske starješine i novosti učenja Isusa Krista koju su Židovi odbili prihvatiti pa su Začetnika Života ubili. Uz radnju, ples i glumu, dojmljivi su bili scenografija, rasvjeta i kostimi … večer za pamćenje. Hvala, dragim legionarima i predsjedniku komicija Gospa snježna, Petrinja Vladi Sučecu.

Za drugo mjesto po broju sudionika događanja, odmah iza prikaza Pasije, ravnopravni su konkurenti večer poezije i hodočašće u Odru. Na čitanja na večeri poezije bilo je uključeno tridesetak župljana i gostiju. Svojim nas je dolaskom podržao i dvije nam svoje pjesme pročitao i naš biskup Vlado Košić. Hvala, oče biskupe! Gost večeri bio je Mijo Rak, rođeni Šiljakovčanin, autor pjesničke zbirke “Nada ne umire”. Lijepa večer, svima prisutnima doživljaj za pamćenje … Na hodočašće u župu pogibije Stjepana Povoljnjaka uputilo se tridesetak župljana i gostiju. Išlo se rutom  do stanice u Turopolju, pa vlakom u Odru. Lijepo su nas dočekali domaćini okrepom i riječima ohrabrenja na večernjoj svetoj misi.  Naročito nam je drago što nam je hodočašće uzvraćeno.  Na završetak  Dana Stjepana Povoljnjaka istim su putem iz Odre stigla trojica hodočasnika noseći križ kojeg su položili na mučenikov grob gdje su se pomolili skupa s prisutnima prilikom zatvaranja manifestacije.

Na kraju – slike 🙂

Postavite komentar