Još nema komentara

VII. VAZMENA NEDJELJA – A ( Dj 1,12-14; Ps 27,1.1.4.7-8a; 1Pt 4,13-16; Iv 17,1-11a)

Kao što se mi svake nedjelje okupljamo u ovoj našoj crkvi da molimo i slavimo Euharistiju, slično su činili i apostoli zajedno sa drugim učenicima i Isusovom majkom Marijom. Nakon što se Isus rastao sa svojim učenicima, uzašavši na nebo Bogu Ocu, apostoli i učenici se povukoše u grad Jeruzalem, u kuću gdje su se sastajali da mole jednodušno i postojano kroz devet dana, moleći za obećani dar Duha Svetoga.

Uviđamo kako uoči svakog velikog događaja u životu Isusa Krista i apostola, prethodi molitva. Molitva koja je upravljena Bogu Ocu koji je poslao svog Sina Isusa Krista da objavi Božju ljubav svim ljudima. Evanđelist Ivan donosi nam molitvu koju je Isus izrekao prije nego je podnio smrt na križu. Ta molitva se još naziva i „Veliko svećenička“, jer Isus poput svećenika posreduje i moli za sve one koji su prihvatili Evanđelje koje je on naviještao i povjerovali da je on Mesija, Krist kojeg je Bog poslao ljudima da ih spasi od grijeha i zaštiti od Zloga.

Isus ne traži od Boga Oca da njegove učenike uzme od svijeta, već traži da ih zaštiti od Zloga, đavla koji u svijetu zavodi ljude.

Isusova molitva nije prestala, on i dalje se zauzima za nas kod Oca, moli za nas koji smo u svijetu da uzmognemo proslavljati njegovo Ime.

A kako to mi možemo u svom životu proslavljati Ime Božje, Gospodina Isusa? Danas, nerijetko primjećujemo kako medijski poznate osobe svu pozornost žele svratiti na sebe. Njih smo prozvali „slavnima“, kojima se divimo, jer su lijepi, bogati, poslovno uspješni. I svi današnji mediji njih nama ljudima stavljaju kao uzor, da bi trebali biti popu njih. Njih medijske kuće iskorištavaju kako bi upravo preko njih prodali određeni proizvod. Tu vreba opasnost za nas da budemo zavedeni lažnim slikama ovoga svijeta koji nude nešto što je prolazno i što u sebi ne sadrži temeljne vrijednosti života. Niti ne sluteći polako odajemo slavu tim medijskim ličnostima koje nerijetko ih drugi predstavljaju kao božanstva.

Upravo od tih lažnih slika svijeta nas Isus želi zaštiti. On želi da upoznamo što je to istinska vrijednost života. A to je da upoznamo jedinog istinskog Boga i onoga kojega je On poslao – Isusa Krista.

Mi koji smo upoznali Isusa Krista ne smijemo bježati niti se skrivati u ovom svijetu jer u tom svijetu kojem živimo primili smo poslanje da svoju braću upoznamo s Evanđeljem, tom radosnom viješću o neizmjernoj Božjoj dobroti i ljubavi, pa makar morali zbog toga i nešto pretrpjeti.

Tu zadaću od prvih vremena Crkve zadobili su učenici o čemu nam svjedoči apostol Petar. On ohrabruje kršćane vjernike, neka se ne žaloste ako zbog Imena Kristova pate i podnose izrugivanja, jer blago vama što to podnosite, jer se na taj način u vama očituje Duh slave, Duh Božji. I zato radujte se zajedno što možete nešto pretrpjeti od Kristovih patnja koje je on podnio za vas.

Da bi izdržali sve kušnje i navale Zloga u ovome svijetu, potrebno je moliti. Na isti način kako su to činili apostoli zajedno s Marijom Isusovom majkom. Upravo Djevica Marija nam pokazuje kako treba proslavljati Gospodina Isusa. Ona nije veličala sebe već je uzveličala Božje Ime; jer velike mi stvari učini Onaj koji je moćan i sveto je ime njegovo.

„Ona ništa ne pripisuje svojim zaslugama. Svu svoju veličinu smatra darom onoga koji – po naravi moćan i velik – svoje vjerne od malenih i slabih čini snažnima i velikima.“ (sv. Beda Časni)

Marija čitavog svog života nije prestala zahvaljivati i moliti za taj dar kojeg je primila od Boga. Čak nije to činila uvijek sama, nego zajedno sa drugim Isusovim učenicima.

Mogu li ja biti toliko ponizan i svu snagu, veličinu i slavu pripisati Bogu, a ne sebi ili drugima? Za taj dar poniznosti i blagosti je potrebno moliti.

Ako su apostoli zajedno sa Djevicom Marijom imali potrebu moliti, ako je Isus imao potrebu moliti, koliko tek ja imam više potrebe moliti. Moliti za Božju zaštitu, moliti da Duh ljubavi se nastani u mom srcu, moliti za snagu Duha Svetoga kako bih mogao proslavljati Ime Gospodnje.

Samo srce u tebi je prepoznalo Božju ljubav, ono čezne da nađe lice njegovo, da Boga gleda i u njemu uživa. Slušaj svoje srce što govori:  Gospodin je moja snaga, moja pjesma, moj mir, On je Bog i Spasitelj, u njega se uzdam ne bojim se više.

vlč. Siniša Blaatrić

Postavite komentar