Još nema komentara

Mir vama

Hladan je i dremljiv kišni dan bio u nedjelju 16. 4. 2023., ali i svečan za župu Kravarsko. Srca su župljana bila vesela, niz lica ozarena osmjehom skotrljalo se podosta suza. Kako i ne bi pri pogledu na dovršenu zgradu nove crkve, u očekivanju njezina posvećenja. Gledali smo rušenje stare crkve, pustoš brijega nakon njezina uklanjanja, s nadom promatrali dizanje novih zidova „doma Oca našega“, metar po metar. Sada je dovršena, tu da ostane, za nas, za druge. Osim papirologije, betona, crijepa, drvne građe, gipsa, instalacija i tehnike, mnogo je u toj zgradi prinosa donatora i izvođača, bezbroj odricanja, molitvi i posta. Bog zna!

Pred samu nedjelju posvećenja mnoštvo se udruga i pojedinaca cijele župe uključilo u posao. Trebalo je: preseliti inventar spašen iz ruševina stare crkve iz privremene bogoslužne dvorane u novu crkvu, urediti okoliš crkve, župne kuće i pastoralnog centra, očistiti i urediti crkvu, uvježbati pjevanje, prirediti ručak za biskupa, svećenike i  mnoge uzvanike i prisutne, goste i domaće … Radilo se neumorno, u zajedništvu, sve do dan prije, u subotu, do kasno u noć. U noći se osluškivalo pljuštanje kiše, ujutro gledalo u nebo: hoće li kiša bar malo jenjati da procesija krene prema protokolu. Unatoč kiši, sve je išlo po planu. Ma što je malo vode da pokvari raspoloženje svečanog dana!?

Složen je događaj posvećenja crkve. Uključuje: blagoslov vode i škropljenje zidova, kađenje i pomazanje oltara i zidova, svijetljenje oltara. Prostrana crkva bila je premala za brojne župljane i goste. Pozvali smo mnoge da s njima podijelimo našu radost; neki su podnijeli žrtvu prisustvovanja posvećenju na pločniku oko crkve, na vjetru i kiši. Bog im plati! Poruka njima: dođite ponovno, rado ćemo vas primiti u zajedništvo lomljenja kruha.

Evanđelje nedjelje: uskrsli Isus učenicima veli: „Mir vama!“ Uistinu, mir nama spašenima po ranama Krista, Gospodina i Boga našega. Po Njemu smo rođeni za životnu nadu. Blaženi smo što vjerujemo da je unutar zidova koje gledamo Onaj koga svemir ne obuhvaća, Onaj koji nam je sebe dao za žrtvu pomirnicu, na spasenje. Iskusili smo zajedništvo u tuzi zbog srušene crkve, zajedništvo u nadi tijekom gradnje nove, zajedništvo u radu na njezinoj pripremi za posvećenje, zajedništvo u veselju oko euharistijskog stola, zajedništvo u susretu braće po vjeri. Njegujmo taj duh kako bi se obnovio, uresima okitio i posvetio i duhovni dom naše župne zajednice.

Postavite komentar