Još nema komentara

V. KORIZMENA NEDJELJA – A ( Ez 37, 12-14; Ps 130,1-8; Rim 8,8-11; Iv 11,3-7.17.20-27.33b-45)

Kako se svakim danom sve više približavamo svetkovini Uskrsa, tako nas i sama svakodnevna liturgijska čitanja pripremaju za taj središnji događaj naše kršćanske vjere.

Iskustvo prvih kršćana koji su nam prenijeli vjeru u uskrslog Krista, od apostola, Djevice Marije i drugih učenika kroz povijest; govore nam o jednoj novoj preobražavajućoj životnoj snazi koja djeluje u vjerniku kršćaninu.

Ta preobražavajuća životvorna snaga jest Duh uskrslog Krista koji prebiva u svakom čovjeku i ako on toga nije svjestan. U svakom ljudskom stvorenju stanuje Duh Sveti. Taj blistavi pohod ljubavi Božje, prolazi kroz svakog čovjeka kao svjetlo u njegovoj noći. Tom nas otajstvenom prisutnošću Uskrsli podupire, nosi sve i teške jade uzima na sebe.

Bog se nikad ne pomiruje sa činjenicom da njegovo ljubljeno stvorenje, čovjek bude ostavljeno, zaboravljeno u grobu smrti, već naše bijedno i slabo tijelo podiže ponovno iz prašine, izvodi nas iz naših grobova i udahnjuje Duh uskrslog Krista. Jer onaj koji uskrsi Krista od mrtvih oživit će i smrtna tijela vaša po Duhu svome koji prebiva u vama, kaže apostol Pavao u poslanici Rimljanima.

Vjera u uskrslog Isusa Krista oslobađa nas svakog straha od tjelesne smrti. No, ono čega se trebamo bojati jest da ne zapadnemo u duhovnu smrt, koja nas lišava života uopće. Kada izgubimo svaki osjećaj za Boga, za svoje grijehe.

Sam Isus govori; Ja sam uskrsnuće i život. Isus nas uvodi u još dublju vjeru, on nije samo uskrsnuće već i život. Time izravno Isus naglašuje da je on Bog koji je izvor života. A još snažnije to potvrđuje riječima; i tko god živi i vjeruje u mene neće umrijeti nikada.

Vjeruješ li u ove Isusove riječi? Vjeruješ li ovo što si sada čuo?

Naša vjera se rađa iz Uskrslog. Vjera u uskrslog Krista trebala bi preobraziti sav naš sadašnji život i pomoći nam da nadvladamo sva iskušenja i protivljenja ovoga sadašnjeg vremena. Ispovijest moje vjere, kao kršćanina katolika ne bi se smjela razlikovati od ispovjedi Martine vjere; Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji.

Budemo li vjerovali poput Marte, već sada ovdje na zemlji uživat ćemo plodove Duha Svetoga jer sam Krist Gospodin želi se preko nas, naših slabosti proslavljati. Za njega ne postoji ni jedan izgubljen čovjek, ma koliko god on bio grešan. On ostaje vjeran i kada posumnjamo i kad se udaljimo od izvora života. Dovoljno je da priznamo kako smo pogriješili i da se pokajemo i on nam rado prašta jer je u Gospodina milosrđe i obilno je u njega otkupljenje.

Isus nas je svojom smrću na križu i uskrsnućem otkupio od naše smrtnosti, sam je obećao da svatko tko će živjeti od Njegovog Duha, neće umrijeti nikada. Isus, je iz ljubavi prema nama ponio križ, kako bi na njemu iskazao svoju ljubav, da bi nama dokazao da križ ima smisao. Jer Njegovo uskrsnuće je ostvarenje tog smisla –  vječnog života.

     Ja sam uskrsnuće i život: Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo? Imaj povjerenja u te Njegove riječi i dopusti da Duh Kristov živi u tebi kako bi i ti živio zajedno s Njime.

vlč. Siniša Blatarić

Postavite komentar