Još nema komentara

Istroši se

Što to osjećaš u dubini bića; kakva je srž materije od koje si sazdan? Odakle neobjašnjiva čežnja za Besmrtnim u tvom ograničenom trajanju?

Poput stijenja zatvorenog u tijelu svijeće, u tebi je priroda više naravi. Poput plamena koji se uhvati  stijenja svijeće, u tebi želja za Većim ne gasne. Tvoje se zemaljske sile neumitno troše. Usmjeriš li svoje napore na ovozemno, zaludu se troše. Ta što se dogodi okreneš li svijeću vodoravno? Plamen, i dalje usmjeren okomito, rastapa tijelo svijeće i ono se troši brže, rasipa se, pada utaman ne dajući sjaja ni topline. Ne čini tako! Ovako ili onako, polako te nestaje. Istroši se stoga u prezanju za nebeskim, sebe daj žaru ljubavi. Znaj: tvoja glad za dobrotom, tvoja žeđ za istinom pokazatelji su tvoje prave svrhe. Vidi: glad svoju ne možeš utažiti, žeđ svoju ugasiti bez usmjerenosti prema Vječnome, bez bivanja u Njegovoj ljubavi. Pusti ognjeni plamen da tvoje snage usmjeri pravom Cilju. Nemaj straha: Sila koja ga je užgala, podržavat će plamen i štititi ga. Koji počinje, Taj i dovršava: „…stijenja što tek tinja neće ugasiti …“ (Mt 12,20) Plamen tvoje duše štite ruke Moćnoga. Žar je ljubavi kojom goriš žar vatre i plamena Gospodnjega. (Pj 8,6)

Istina je: prolaziš, ne ostaješ. Ali, dok traješ, kad naizgled dotrajavaš, nisi sam.
„Sada ovako govori Gospodin, koji te stvorio, Jakove,
koji te sazdao, Izraele:
»Ne boj se, jer ja sam te otkupio;
imenom sam te zazvao: ti si moj!
Kad preko vode prelaziš, s tobom sam;
ili preko rijeke, neće te preplaviti.
Prođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti,
plamen te opaliti neće.
Jer dragocjen si u mojim očima,
vrijedan si i ja te ljubim.
Stog i dajem ljude za tebe,
i narode za život tvoj.
Ne boj se,
jer ja sam s tobom.“
(Iz 43, 1-2,4-5)

Nisi sam. Na beskonačno dugoj crti vremena tek si sićušna točka. No, spojen s Beskonačnim i sam postaješ beskonačan. Kako to? U matematici postoji broj beskonačno čiji je simbol ∞ . Nalazi se na nedoglednim krajevima brojevne osi. Slično je s Beskonačnim, Bogom. Nesaglediv je Njegov bitak našem ograničenom postojanju, a On je zbir svega i sve obuhvaća. Broj beskonačno veći je od svakog drugog broja, od njega nema većeg broja. Stoga je valjan račun:  ∞ + 1 = ∞ .  Isto vrijedi u trošenju tvoga žića u susretu s Beskonačnim: pridodavši sebe, zadobivaš sve.

BK

Postavite komentar