Još nema komentara

Župni hodočasnički izlet u Podravinu

U subotu 12. 11. 2022. organiziran je župni hodočasnički izlet u Podravinu. Započeli smo ga u autobusu molitvom krunice za duhovnu i materijalnu obnovu župe, biskupije i domovine koju redovito molimo kod gradilišta župne crkve subotom u 12:20.
Prvo odredište izleta bilo je Marijino hodočasničko mjesto Molve. Od domaćina fra Zdravka čuli smo o povijesti gradnje krasne crkve posvećene uznesenju blažene djevice Marije. U njoj je vlč. Siniša predvodio misu, a domaćin bio na raspolaganju za ispovijed. U crkvi je pod jednim od oltara položen kip sv. Filomene, svetice koju smo imali prilike upoznati na ovogodišnjem Holywinu. U Molvama  smo posjetili i kapelicu u kojoj je izložen kip BDM zakopan za najezde Turaka, čudesno pronađen mnogo godina kasnije neoštećen zubom vremena.
Iz Molvi uputili smo se u Pitomaču i posjetili župnu crkvu sv. Vida.  Domaćica, časna sestra Katarina riječ je odmah predala vlč. Siniši koji je, prije svog dolaska u Kravarsko, tu tri godine bio kapelan. Crkva u Pitomači danas je potpuno iznutra i izvana obnovljena.
Iz Pitomače smo skoknuli do Drave vidjeti jedinstveni otok na Dravi do kojeg vodi viseći pješački  most i skela. Već gladni, okrijepili smo se finim ručkom u restoranu Zlatni klas u mjestu zvanom Otrovanec.
Na povratku kući kratko smo stali na lokaciji Đurđevačke pustinje, tzv. peskima koji za razliku od pravih pustinjskih za našeg dolaska nisu bili suhi, nego vlažni pa smo u njima ostavili trag. Izlet je zaokružen posjetom Starom gradu u Đurđevcu iz kojeg je, prema legendi, tijekom Turske opsade grada opkoljeno gladno stanovništvo na neprijatelja ispalilo zadnjeg živog pjevčića, picoka, nakon čega su se Turci povukli. Uslijedio je raspjevani povratak doma.

Postavite komentar