Još nema komentara

Povezani

Razdvajaju nas  mjesto stanovanja, dob, spol, narodnost, jezik i odgoj, ali – povezani smo. Ako živiš danas, tvoj dom i moj dom vežu žice kojima teče struja – povezani smo. Komunikacijske mreže mogu nas spojiti zvukom i slikom. Možeš mi, mogu ti vidjeti lice, čuti glas, upoznati ti vanjštinu. I bez svega toga – poznajem te. Izvana različiti, iznutra smo isti. Tijela nam obavija koža iste stanične građe. Ne strahuj od mene, ne skanjuj se preda mnom. Veselja i strepnje koje ti doživljavaš ni meni nisu nepoznati. Tuga koja te je shrvala ni mene neće mimoići. Melodiju koju pjevaš mogu i ja pjevušiti. Zrak koji dišemo isti je.

Što biva, već bijaše, i što će biti, već je bilo; a Bog obnavlja što je prohujalo“, kaže propovjednik (Prop 3, 15).

Možda su se tvoje kosti već pretvorile u prah i pokriva te grobni kamen, ali – poznajem te. Znam – isti su nam snovi. Tvoji sanjani davno, moji danas. Što biva, već bijaše.

Ako ni rođen nisi, svejedno te poznajem. Što će biti, već je bilo. Vrijeme nije prepreka poznavanju, ono nas ne ograničava. U svakom vremenu postoji mogućnost za sve.

Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.
Vrijeme rađanja i
vrijeme umiranja;
vrijeme sađenja i
vrijeme čupanja posađenog.
Vrijeme ubijanja i
vrijeme liječenja;
vrijeme rušenja i
vrijeme građenja.
Vrijeme plača i
vrijeme smijeha;
vrijeme tugovanja i
vrijeme plesanja.
Vrijeme bacanja kamenja i
vrijeme sabiranja kamenja;
vrijeme grljenja i
vrijeme kad se ostavlja grljenje.
Vrijeme traženja i
vrijeme gubljenja;
vrijeme čuvanja i
vrijeme odbacivanja.
Vrijeme deranja i
vrijeme šijenja;
vrijeme šutnje i
vrijeme govorenja.
Vrijeme ljubljenja i
vrijeme mržnje;
vrijeme rata i
vrijeme mira.
(Prop 3, 1-8)

Duh je Božji u svakome od nas vječan, milostiv u praštanju, velikodušan u darivanju. On nam daje spoznati kako smo i sami spoznani. Njegovo postojanje nema kraja, proteže se od vijeka do vijeka. A mi? Mi smo tek male kapi u zapjenjenom moru Života bez kraja. Ponekad na vrhu vala, nekad uronjeni u dubinu, katkad dotičemo dno. U vječnom smo previranju, komešanju i sudaranju povezani. Povezani.

BK

Postavite komentar