Još nema komentara

Zlatna misa patera Josipa Sremića

U subotu 2. srpnja 2022. godine pater Josip Sremić svečanom je misom u Kravarskom proslavio 50 godina svećeništva. Zlatnoj misi prisustvovalo je u koncelebraciji preko 30 svećenika iz gotovo cijele Hrvatske u zajednici sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, brojna rodbina patera Josipa i župljani župe Kravarsko.

Okupljeni su na početku mise mogli upoznati bogat životni put slavljenika. Pater Josip rođen je 1. veljače 1943. u Gladovcu Kravarskom, župa Kravarsko. Školovao se u Kravarskom i u Zagrebu te u gimnaziji na Šalati gdje je maturirao 1963.  Već je po završenom drugom razredu gimnazije  1959.  stupio u Hrvatsku provinciju Družbe Isusove te je 1961. položio vječne zavjete. Studirao je filozofiju na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove u Zagrebu i odgojne znanosti u Rimu. Dana 25. lipnja 1972. zaređen je za svećenika, a mladu misu imao je u Kravarskom 9. 7. 1972. U bogatom radu pater Josip Sremić djelovao je u više navrata kao odgojitelj na Šalati, bio je kapelan u Opatiji i u Zagrebu na Jordanovcu, niz godina vršio službu člana Nacionalnog tima Hrvatske zajednice bračnih susreta. Od 1984. do 1992. godine bio je duhovnik, odgojitelj  i profesor u Sarajevu na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi, a kasnije djelovao kao pučki misionar u Dubrovniku od 1992. do 2005. i Opatiji od 2005. do danas. Svaku je povjerenu dužnost p. Josip savjesno i marno obavljao.

Pater Sremić  za geslo je zlatne mise odabrao stih:„U tebi je izvor životni; Tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo“ (Ps 36,10). U prigodnoj propovjedi zahvalio je Gospodinu na mnoštvu milosti kojima ga je upravljao kroz život sve od kolijevke. Na kraju zlatne mise pater Josip izmolio je posvetnu molitvu Bogu za pojedinca i čitav hrvatski narod te okupljenima podijelio zlatomisnički blagoslov.

Župljani župe Kravarsko znaju patera Josipa iz njegovih redovitih posjeta župi tijekom godišnjih odmora kad je predvodio poneku svetu misu u župi Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom. Uz to, u svibnju je u župi bio gost na Danima Stjepana Povoljnjaka te je, u prigodnom predstavljanju knjižice o svećeniku Stjepanu Povoljnjaku ubijenom 1946. godine, iznio svoja sjećanja na događaje svoje rane mladosti i školovanja. Doskora bit će opet gost župe jer je pristao biti propovjednikom za trodnevnicu pred župni blagdan Uzvišenja sv. Križa u rujnu.
Kao župljani sretni smo i Bogu zahvalni na dugogodišnjem plodnom djelovanju patera Sremića i želimo da ga i nadalje u životu prati Božji blagoslov i milost!

Fotografije svečanog skupa (snimio Ivica Sokol):

Postavite komentar