Još nema komentara

Blago knjige

Među Božjim stvorovima čovjek je jedini blagoslovljen darom razuma. On nam omogućuje komunikaciju putem govora, preko slušane ili pisane riječi. Knjiga je tihi medij, nenametljiv za razliku od većine drugih. Čim se uključi televizor počinje buka. Sluša li se radio, tišinu naruši bujica riječi. Štogod gledali ili slušali, osim promjene ili prekida programa nema nam izbora, izloženi smo sadržaju koji je u tijeku. Knjiga je drugačija. Niti otvorena ona ne buči, ne govori. Tek kad razum uobliči slova u riječi, a ove se preoblikuju u pojmove, knjiga počinje „govoriti“. Njezin se govor može prekinuti, pauzirati. Ona svakome govori na jedinstven način. Svačija mašta sama režira dani sadržaj. Putopis čitatelja vodi u nove, nepoznate predjele. Povijesne knjige rasvjetljuju okolnosti povijesnih događaja. Popularno-znanstvena djela informiraju i šire opću kulturu. Beletristika produbljuje sposobnost uživljavanja u osjećaje i stanja drugih. Psihološka djela i djela duhovne literature pažljivom čitatelju osvjetljuju nepoznata ili manje poznata stanja ljudske svijesti.

Knjiga je blago. Ne znaju to svi. Kao pored tolikih drugih blaga, primjerice ljepota prirode, i pored knjige prolazi se ravnodušno. Zar u prolazu kraj izloga slastičarnice sladokuscu pogled neće privući i apetit pobuditi neka slastica? Slično na knjigoljupca djeluju ormari puni knjiga.

Naša župna knjižnica raspolaže mnoštvom knjiga raznih tematika, mnogim vrijednim naslovima koji su za svaku preporuku. U preko mjesec dana kako je otvorena za posudbu (četvrtkom od 18 – 18:45 sati) rijetki su je posjetili.  Redovito tek uleti u dvoranu knjižnice poneka muha pa zvrnda i zuji dok ne nađe izlaz van 🙂

Pred nama je ljeto. Podnevne vrućine prisilit će nas da počinemo i potražimo hlad. Za odmor nema boljeg nego što je društvo dobre knjige. Preporučam. Iskušajte.

BK

————————————————————

Abecedno uređen popis fonda knjiga župne knjižnice dostupan je dolje. Dokument je moguće pretražiti  po prezimenu autora, naslovu djela ili traženoj ključnoj riječi (npr. molitva):

katalog župne knjižnice

Postavite komentar