Još nema komentara

Biskupov dolazak na “Dani Stjepana Povoljnjaka”

U srijedu 18. svibnja misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom Sinišom Blatarićem. Prije mise biskup i župnik posjetili su gradilište nove župne crkve koja će biti faksimil srušene u potresu.

Pozdravivši sve okupljene biskup je u homiliji poručio kako nas je danas sve okupio mučenik ove župe, mladi svećenik koji je rođen i bio ubijen u mjesecu svibnju sa svega 27. godina. „On je doživio mučeništvo u vremenu kada je posebno bio žestok progon Crkve. Bio je to period kada je 1946. godine uhapšen i kardinal Alojzije Stepinac koji je u listopadu iste godine osuđen i odveden u zatvor u Lepoglavu. U to vrijeme doista mnogo je svećenika progonjeno i zatvarano, a puno ih je i ubijeno. Kada gledamo sve to, pitamo se danas, što je mogao taj mladi svećenik, zaređen tek dvije godine, skriviti novom režimu koji je došao. Odgovor je u tome da se novom režimu nije sviđalo to da mladi svećenici oko sebe okupljaju mlade, a upravo je to činio Stjepan Povoljnjak kao privremeni upravitelj župe u Kravarskom. Iako u teškim okolnostima i srušene župne kuće i crkve on nije prestao vjerovati i okupljati živu Crkvu. Upravo u tome je bila velika opasnost za taj novi režim i vlast, a koja je bila bezbožna i nije željela da se utječe na mladež i da Crkva ima utjecaj“, rekao je biskup istaknuvši kako je sličnu sudbinu doživio i sisački kateheta Petar Žagmeštar kojeg su „oslobodioci“ Siska ubili 1945. godine i tijelo mu nikad nije pronađeno.

Biskup je podsjetio na to veliko stradanje svećenstva i osoba posvećenog života nakon Drugog svjetskog rata kada je ubijeno njih preko 600 poručivši kako je to iz razloga jer su govorili istinu. „A ljudi koji nisu od istine ne vole da im se ona govori. Smetali su jer su govorili o Isusu, baš kao što smo čuli i u Djelima apostolskim kako su to hrabro govorili Pavao i Barnaba. I oni su izazvali pobune i rasprave jer su Židovi mislili da ti novovjerci kršćani trebaju obdržavati židovski zakon, a Pavao i Barnaba da se treba držati samo Isusovog zakona. Tako je bilo sve dok se apostoli nisu sastali u Jeruzalemu i dogovorili da ne treba ništa drugo nego izbjegavati sve ono što propisuju Božje zapovijedi, ali i da je važno prihvatiti Krista, primiti Duha Svetoga i živjeti po Isusovim zapovijedima“, zaključio je biskup.

Na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je župnik Blatarić istaknuvši kako  ovi 2. dani polako postaju tradicija, te je izrazio nadu i želju da će se uskoro pokrenuti i kanonizacija za ovog i sve druge svećenike mučenike stradale u 2. svjetskom ratu i poraću.

Nakon mise biskup i župnik pomolili su se na grobu pokojnog Stjepana Povoljnjaka, te potom sudjelovali na dodjeli priznanja i zahvale za pomoć u pastoralnom djelovanju župe i pokroviteljstvu ovogodišnje manifestacije.

.

Postavite komentar