Još nema komentara

Spašen

Vatreno govori Petar po silasku Duha na Dan pedesetnice: „… tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen.“ (Dj 2,21) Prizvao si ime Gospodnje? Spašen si!

“Čuje li Gospodin moje prizivanje?“, sumnjičav si: „Toliko Ga zovem, a ne odgovara. Zašto odgađa moju stvar?“
Što Ga moliš? Ako moliš za svoje blagostanje, a ravnodušno gledaš bijedu svoga susjeda, kako će ti biti dano? Ako moliš svoj spas dičeći se zaslugama vlastitog kreposnog života,  možeš li biti opravdan? Ako tražiš izlaz iz tjeskobe vapeći Bogu tek pošto si isprobao svu ljudsku pomoć, kakvo je tvoje pouzdanje u Svemoćnoga?
Kako Ga moliš? Ako moliš samo usnama, a ne srcem, kako će te čuti? Takva molitva ne dopire do visina iskrenosti u kojima On prebiva. Ako moliš prinosom dara kojemu važeš cijenu, oskudno siješ – tako ćeš i žeti. Ako tražiš trapljenjem u kome se daješ s rezervom, jesi li sličan Ljubavi koja se tebi sva dala?
Zašto Ga moliš? Želiš li sam pisati scenarij i režirati film svog života? Možeš li za sebe tražiti drugo od onoga što ti daje dobri Otac? Ako izmoljeno kaniš koristiti isključivo za sebe, kolika je mjera tvoje velikodušnosti?

Išteš li rđavo, nećeš primiti. Tražiš li kao da ti pripada, nećeš dobiti. Iskušavaš li Dobroga, neće ti biti dano. Što čitaš u evanđeljima, tko prima? Skrušeni grešnici, očajni, slabi, ostavljeni, zaboravljeni, gubavi, slijepi – dno ljudskog dna u očima svijeta. Misliš li da ti nisi takav,  nepogrešiv je to znak da ipak jesi, slijepče! Priznaj, ne skrivaj. U priznanju je tvoj spas. U mulju ljudskoga roda Božje oko vidi i najsićušnija zrnca zlata. I u tvom duhu ima te vrijedne kovine. Ovo zamoli božanskog Tvorca: „Obložile su me prljavštine primjesa, odvoji ih od mene. Samelji me u prah skupa s njima. Zalij kiselinom, otopi, odlij nečistoće. Ispari prljave vode, stvrdni me u grumen, oblikuj vatrom kušnje u oblik jedinstven.“  Takav vraćen u svijet ne moraš se bojati blata. Bačen u ocean ljudstva, makar plemenit i težak, protivno svim zakonima plutat ćeš površinom i ogledati se u Svjetlu neugasivom; odsijevat ćeš Njegove zrake gdje god bio.

Prizovi Ime Gospodnje!

BK

Postavite komentar