Još nema komentara

Prividi

Niti jedna zaobljena, bilo udubljena, bilo izbočena površina u kojoj je moguće ogledati se, ne daje vjernu sliku. Primjerice, vanjska strana žlice predimenzionira centralni dio odraza pa  uveća nos koji joj se približi. Odraz, pak, gledan na unutarnjoj strani žlice izokrenut je naglavce i proporcije se u njemu mijenjaju pri zakretanju žlice oko drške. Tko se promatra u vlastitom odrazu od stvari oko sebe, mogao bi sebe vidjeti potpuno iskrivljenog. Ne vrijedi to samo za sliku vlastitog fizičkog lika. Tko potvrdu svoje ličnosti traži u drugima, taj pušta da mu vrijednost dodijele moguće iskrivljena zrcala.

Poznaješ li sebe? Pamtim jedan svoj posjet zoološkom vrtu. Zastala sam pred staklom kaveza iza kojega je trebala biti neka zmija. Ne volim zmije, ali znatiželja me ponukala da približim glavu i pronađem je. Staklo je bilo zamagljeno, pa sam se približila tik do njega i, uh …, u mene je zurilo ogromno oko! Ustuknula sam. Moje oko, shvatila sam nakon strave koja me prvo obuzela. Kad sam se pribrala, provjerila sam. Da, uplašio me odraz vlastitog oka; zmija je bila skrivena tko zna gdje, a meni je bio stran krupni plan mog oka.

Prepoznaješ li sebe? Okružen ljudima, u svakome ćeš vidjeti svoj odraz kao da si ušao u sobu prepunu iskrivljenih ogledala. Ako ne poznaješ svoj pravi lik, u tebe će zuriti beskonačni niz raznih stranaca. Pomakneš li se, svi će se oni pomaknuti. Priprijetiš li im, svi će tebi prijetiti. Natmuriš li se, svi će se natmuriti. Rastužiš li se, svi će se rastužiti… Ako odrazuju tvoje postupke, onda se nasmiješi i svi će se smiješiti. No, ne poznaš li sebe, zaludu ćeš u mnoštvu nepoznatih odraza tražiti poznati detalj i potvrdu da si negdje uistinu ti. 

Poznaješ li sebe? Poznaješ li sebe ili se tražiš u odrazima? Tvoj odraz u drugome može biti privid, lažna slika tebe. Poznaješ li sebe, lako ćeš odbaciti sve lažne prikaze i prepoznati pravu sliku sebe među mnoštvom privida.

„Pun svijet je boja lažljivih, osvijetli Ti nam pravi lik“, moli jedan himan časoslova. Doista, jedno je vjerno Zrcalo u kome možeš vidjeti svoj pravi lik, lik istinit, neiskrivljen, neuljepšan. Ne treba ti laska niti potvrda vlastite vrijednosti, Stvoritelj će ti dati vidjeti istinu. Ne traži na sebi ljepote niti povećalom traži mane. Jesi kakav jesi, izvana kao i iznutra, upravo onakav kakav sad trebaš biti.

BK

Postavite komentar