Još nema komentara

Božićno pismo župljanima

      „Evanđelje nam govori da kad su prvi učenici pošli propovijedati; Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. To se događa i danas. Pozvani smo to otkriti, živjeti. Uskrsli i proslavljeni Krist izvor je naše nade i neće nam uskratiti svoju pomoć da ispuni poslanje koje nam on povjerava.

Istina je kako se mnogo puta čini da Bog ne postoji: vidimo nepravde, zla, ravnodušnosti i okrutnosti koje ne jenjavaju. No isto je tako sigurno da usred tame počinje uvijek nicati nešto novo, koje prije ili poslije daje plod. Na opustošenom i naizgled beživotnom tlu ponovno se javlja život, uporno i nepobjedivo. Koliko god da se činilo kako vlada posvemašnja tama, dobro se uvijek ponovno javlja i širi se. Svaki se dan u našem svijetu ponovno rađa ljepota, pojavljuje se preobražena kroz drame povijesti. Vrednote uvijek teže za tim da se ponovno jave u novim oblicima i ljudska su se bića svaki put ponovno digla iz situacije koje su se činile bez izglednima.“ (Papa Franjo „Radost evanđelja“ 276.)

     Već drugu godinu zaredom suočavamo se sa izazovima pandemije jednog virusa, ne postoji u našim obiteljima koji nisu bili u doticaju ili sami pogođeni njime. Osim toga, naš kraj, našu biskupiju prije godinu dana je pogodila i druga strašna tragedija, snažan potres koji je osim materijalne štete prouzročio još više ranjivost u čovjeku. U takvim sadašnjim okolnostima u kojima živimo želim Vam uputiti riječi ohrabrenja, poput našeg Gospodina; „Ne boj se, jer ja sam s tobom, ja sam te otkupio.“. Rođenje Isusa Krista donijelo je svijetu ne samo radost već i nadu spašenosti, da nismo ostavljeni u svojim životnim teškoćama, bijedama, siromaštvu, potlačenosti i zlu. Pred nama neprestano korača Uskrsli Krist i poziva nas da krenemo putem kojim on ide.

Uviđamo kako ljudska snaga, znanje i tehnologija ne mogu pomoći čovječanstvu da nadvlada sve životne teškoće, već nam je potrebna jedna drugačija snaga i sila na koju se možemo osloniti, a to je sam Bog Otac, koji daje da sunce sije i kiša pada nad dobrima i zlima. Zato naše pouzdanje u ovim teškim trenucima za ljudsku povijest treba biti još više istaknuto u pouzdanju u Svemogućeg Trojedinog Boga. Stoga Vas pozivam da zajedno krenemo u izgradnju duhovnu i materijalnu naše župe i domovine. Svatko može sa onime što ima, ma koliko to bilo skromno pridonijeti boljoj i ljepšoj  budućnosti.

U tome se utječemo zagovoru brojnih svetaca a osobito sv. Josipu i Blaženoj Djevici Mariji, da za nas izmole milosti kod svog Sina i našeg Gospodina Isusa Krista, čije rođenje slavimo. Pred nama je veliki projekt izgradnja nove župne crkve, čiji radovi su započeli.  Vjerujemo i nadamo se da ćemo ju uspjeti zajedno podići. Vas molim koliko ste u mogućnosti da u tome pomognete kako molitvom tako i novčano. Za izgradnju župne crkve otvorili smo donacijski račun na koji možete uplatiti svoja sredstva. Zahvaljujemo se svima koji su do sada to učinili, koji to čine svaki mjesec i koji će to tek učiniti. Unaprijed vam se zahvaljujem i na obiteljskom daru, koji možete i tijekom godine darovati ako niste u mogućnosti prilikom blagoslova obitelji, to možete učiniti i uplatom na račun župe.

Želim Vam da ovaj Božić bude ispunjen Kristovim mirom i Božjim blagoslovom, a 2022., godina Gospodnja, neka Vam donese mnogo milosti Božje koje će Vas obogatiti u služenju Gospodinu. U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!

Siniša Blatarić, upr. župe

Postavite komentar