Još nema komentara

Sve što imaš

Kad mrav naiđe na kakav izvor hrane, uprti ga na leđa i nosi bez obzira na njegovu veličinu. Smiješno je to i vidjeti: komadić tereta prekriva teglećeg mrava tako te se pričinja da se teret sam kreće. Mrav pod teretom tetura, ali ne odustaje, polako i tegobno napreduje prema mravinjaku. Kad bi se oslobodio tereta, mogao bi brzati po volji, ali njegov je cilj drugi, dobavljanje hrane.

Priznaj, tako si sličan mravu! Natovaren, opterećen, pritisnut zemlji. Muka te zemlji prignula koliko naporno stječeš, koliko mnogo dovlačiš, koliko je velik tvoj apetit. Puno ti treba, istrošit ćeš sve svoje snage stječući. Stradat će ti noge, napor će ti skršiti leđa, pognut će ti se ramena, pogled prikovati za put kojim ideš. Velika je tvoja muka. Sličan si tovarnoj mazgi. Tko je tvoj gospodar koji ti stalno dodaje novi teret, koji ne otpušta konope koji ti sapinju dah? Koji te gospodar goni nemilice ne dopuštajući ti ni časka predaha, koji ne daje ni trena odmora? Što se ne pobuniš? Zašto slušaš zov nemilosrdnog gospodara svijeta?

Mnogi zovu: dođi. Zvao je faraon Josipovu braću, Židove koji su gladovali, zvao ih je u obilje riječima: „… k meni dođite!“ (Post 45,18) pa ih učinio robljem. Ne čini li ti se da smo danas svi slobodno roblje?

Gdje naći slobodu i kako? Odazivom na jedan drukčiji poziv, poziv koji govori:
Dođite k meni svi koji me žudite
i nasitite se plodovima mojim.

Jer je spomen na mene slađi od meda
i baština moja od mednoga saća.
Koji me jedu, još više su me gladni,
i koji me piju, još više za mnom žeđaju.“
(Sir 24, 19-21)
Da, postat ćeš ovisan, no ovisnost je to koja oslobađa. Poziv Gospodara nudi:
Priklonite uho i k meni dođite,
poslušajte, i duša će vam živjeti.“
(Iz 55,3)
Na život zove Gospodar koji je milostiv onima koji mu služe: poziva ih da dođu i vide gdje stanuje (Iv 1,39), daje odmor umornima i opterećenima (Mt 11,28),  zove na svadbu (Mt 22, 4), obećava ulazak u vječnu gozbu (Mt 25,34). Kad Ga jednom sretneš, pozovi i druge u slobodu Njegove ljubavi kao što su to učinili Samarijanka (Iv 4,21) i Isusov učenik Filip (Iv 1,46). On će razriješiti konope tvojih vezanosti i osloboditi te. On će dati da odbaciš sve što imaš kako bi mogao kroz uska vrata proći u život.

BK

Postavite komentar