Još nema komentara

Nadam se

Nadam se da se možeš pohvaliti nečim ljepšim od svoje mladosti i dobrog izgleda: od vitkosti tijela, osunčanosti kože, mase svojih mišića, sjaja svoje kose.

Nadam se da se imaš dičiti nečim boljim od stečenih diploma, pročitanih knjiga, prikupljenog znanja,  poznavanja pravila bontona i kulture ophođenja.

Nadam se da se ponosiš nečim većim od stanja svog bankovnog računa, raskoši svoga doma, brojnosti pari obuće, snage svog automobila.

Nadam se da se hvališ nečim vrednijim od poslovnih uspjeha sebe, svoga muža ili žene, od poznanstva s bogatima i slavnima,  od uspjeha tvoje djece ili članova svoje obitelji.

Nadam se da užitak nalaziš u nečem drukčijem od ispijanja kave, uzgajanja cvijeća, brige o travnjaku, praznih razgovora i ogovaranja.

Varljivo je sve tvoje stanje i imanje, prolazno je, raspadljivo, neće trajati. Piše sv. Pavao:  „Doista, tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni.“ (Gal 6, 8)

Od svega čime se dičiš ima veće blago. Ljepši od sve tvoje stvarne ili umišljene mladosti i ljepote jest iskreni osmijeh naborane starice, bolje od tvojih profesionalnih postignuća jest volontiranje nezaposlenog, veće od tvoga bogatstva jest malo što se daruje s ljubavlju, više od hobija moguće je uživati u darivanju svoga vremena usamljenome. Ima doista blago koje nadilazi svako zamislivo blago; ima blago veće od svih – ljubav. Poznaješ li ju? Ljubav – po njoj se mjeri širina tvoga srca, po ljubavi prema bližnjemu. Ljubav – po njoj se mjeri jačina tvoje pobožnosti, po ljubavi prema Bogu.

Nadam se, iskreno se nadam da se na misi ne diviš ljepoti vlastitih noktiju, da te ne rastresa pomisao o tome kako izgleda tvoja odjevna kombinacija, da ti se oči ne zagledaju mimo oltara osim da bi se sa smiješkom zagledale u druge oči, da ti misli ne zaokupljaju svakodnevne brige, da nisi zauzet smišljanjem osvete onome tko te uvrijedio: nadam se da barem tamo gdje moliš da se tebi oprosti, imaš snage zaboraviti krivnje drugih i bližnjima dati novu priliku.

Nadam se da znaš da, ma kako ugledan ili neugledan, učen ili neuk, siromašan ili bogat, neuspješan ili uspješan ti bio u očima ljudskim, Bog na te gleda drugačije. Njemu je jedinom sve znano; On pozna djela ljubavi: jabuku darovanu djetetu, utješnu riječ ohrabrenja nevoljniku, ponesenu tešku torbu, odvojeno vrijeme i molitvu izrečenu za potrebnoga, pohvalu malodušnome, prikazanu žrtvu, hrabro podnošenje nepravde, nastojanje oko pomirenja, strpljenje u trpljenju, … Nadam se da ćeš se, ako nikada o svemu ovome nisi razmišljao, početi pitati ima li u tome istine.

Nadam se da ćeš jednom poput apostola Pavla moći izjaviti: „A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.” (Gal 6,14) Moli raspetog Krista da ti po žrtvi svoga križa u tome pomogne!

BK

Postavite komentar