Još nema komentara

Brže, više, jače

„Brže, više, jače“ geslo je olimpijskih igara: brže trči, više skoči, jače veslaj; budi prvi, postani pobjednik. Da je to načelo barem pridržano samo za sport, ali ne, uvuklo se u život: brže vozi, više stječi, jače se trudi i preko svojih moći, nadmaši sebe. Treba li tako biti?

Uistinu, treba li tako biti? Ne. Ne treba brže ako to znači nesmotreno. Ne treba više ako se ljestvica bez prestanka diže. Ne treba jače ako to podrazumijeva nesmiljenost. Znamo: i spori stižu do cilja, i slabi pomiču bregove, i skromni nadmašuju jake. Stvoritelj za velika djela bira malene i slabe, ta odabrao je: skromnog Mojsija koji jedva govori, strpljivog Abrahama, udovicu Juditu, strankinju Rutu, skromnu djevicu Mariju. Nad silnim vojskama On je pobjedu davao šačici vjernih ratnika, dječaku Davidu dao je da pobijedi Golijata, tolike skromne i skrovite ovjenčao je vijencem svetosti.

Nije nam potrebno dokazivanje u očima svijeta, ta nema puno snage u našim rukama. Piše  Pavao progonitelj što posta Pavao naučitelj: „… blago imamo u glinenim posudama da izvanredna ona snaga bude očito Božja, a ne od nas. U svemu pritisnuti, ali ne pritiješnjeni; dvoumeći, ali ne zdvajajući;  progonjeni, ali ne napušteni; obarani, ali ne oboreni – uvijek umiranje Isusovo u tijelu pronosimo da se i život Isusov u tijelu našem očituje.“ (2Kor 4,7-10) U Gospodinu je naša snaga jer On onome što nije daje da jest: „… lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake,  i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest,  da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom.“(1Kor 1, 27-29)

Tko si ti u velikoj masi ljudi? Nisi najbrži, niti najjači, niti najsnažniji. Nisi niti najpametniji, nisi ni najljepši. Ne moraš ni biti ništa od toga. Ne nasjedaj svijetu. Ne hvali se brzinom, naporom i snagom. Odbaci teret svoga „ja“ i oslobodi od njega ruke. Odbaci svoje „ja“ i uspravi prignuta leđa. Odbaci vlastito „ja“ i pridigni pognutu glavu. U čemu je tvoja jakost, mudrost ljepota i snaga? U tome što jesi točno onakav kakvim te zamislio tvoj Stvoritelj. Poput neznatnog slavuja otvori svoje grlo kako bi se iz njega izvila pjesma u slavu Onoga koji je sav tvoj život.

BK

Postavite komentar