Još nema komentara

Cvrčak i mrav

Poznata je basna o cvrčku i mravu. Dok marljivi mrav cijelo ljeto neumorno radi i sabire hranu  u spremišta, svirac cvrčak bezbrižno cvrči po cijele dane. Dolaskom zime, mrav je osiguran. Cvrčak pak gladuje i moli mrava za pomoć, no mrav je odbija dati podsjećajući cvrčka na to kako je proveo ljeto. Basna želi prenijeti važnu poruku: samopožrtvovnost i vrijedan rad nužni su za opstanak zajednice. Naime, mravi žive u velikim i savršeno organiziranim društvima gdje svaki ima svoju ulogu i obavlja svoj dio posla.

Bila mala ili velika, zajednica ovisi o disciplini i radu svake jedinke. Kao u mrava, tako i u ljudi: život zajednice ovisi o zalaganju pojedinca. Kako bi zajednica skladno živjela, nužan je predani rad svakoga od nas. No, kako nismo samo trbuh nego i srce i razum, za miran i lijep život nužno je njegovati dobre međuljudske odnose. U žurbi djelovanja treba mirnoće promišljanja. U traženju učinka  treba samilosne brige.  U napetostima i nesporazumima komunikacije treba strpljenja i uviđavnosti. U povredama treba opraštanja i zaborava. U pritiscima hijerarhijskih struktura treba elastičnosti razumijevanja. U iznošenju suprotstavljenih stavova treba podatnosti uvažavanja da ne prokulja ljutnja i bijes: ta i dva se kruta dijela vodovodnih elemenata spajaju brtvom kako spoj pod tlakom ne bi procurio.

Što je čovjek – mrav ili cvrčak? Radu čovjeka-mrava treba radosti čovjeka-cvrčka: u zaposlenom trčanju treba pauza molitve, u užurbanoj komunikaciji treba osame, u buci  života treba tišine. Pjesmi čovjeka-cvrčka treba discipline čovjeka-mrava: u samoživom životu treba osjećaja za zajednicu, u traženju vlastite ugode treba uvažavanja potreba drugih, u pjevanju svoje pjesme treba obazrivosti prema sluhu bližnjega. Mrav i cvrčak u jednom, to treba biti čovjek.

Kako postići sklad u zajednici? Samo i jedino sviješću o tome da smo svi jednaki, da smo svi jednako neizmjerno ljubljena djeca Božja (1Iv 3,1): „Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo.” Ponovimo si: ne samo da se zovemo djeca Božja, mi to i jesmo! U nama je isti Roditeljski Duh; braća smo i sestre. Ne moramo se  natjecati za Božju ljubav, nje ima u izobilju. Ne moramo se trsiti da se uzdignemo nad druge, Božja je ljubav bezuvjetna. Što nam je činiti? U hodu životnim putem pomažimo jedni druge. Mrave, slušaj pjesmu cvrčka, pusti da ti osvijetli dan, pridruži joj se. Cvrčku, cijeni i pomogni  rad mrava te ga potakni da pjeva s tobom. Cvrčku i mrave, sve primljene darove zajedno koristite Stvoritelju na čast.

BK

Postavite komentar