Još nema komentara

S rukom u Ruci

Ruka u ruci znak je bliskosti, naklonosti, zajedništva, pripadnosti, povjerenja, ljubavi. Tek rođena beba čvrsto se rukom hvata pruženog prsta; dijete se rukom bezbrižno drži odrasloga; zaljubljeni hode s rukom u ruci. Više nego u ljudsku ruku treba svoju ruku položiti u Ruku božanskog Oca i od Njega se dati voditi. Rast odnosa povjerenja i bliskosti s Bogom Ocem sličan je rastu u dobi.

Učimo od beba – ograničenih pokreta i osjeta, one tek naslućuju blizinu ljubavi i zaštite, no svejedno se šakom hvataju onoga tko je dodirne. Ne samo da se hvataju, one zgrabe čvrsto,  drže svom silom koju imaju i ne puštaju. Kako smo samo u duhovnom životu slični bebama: gotovo slijepi, nepokretni, bespomoćni i ovisni o neprekidnoj skrbi. Dobar je naš Roditelj koji nas u nejakosti našoj njeguje nježnošću majke.

Učimo od djece – poput djeteta koje polako postaje sebe svjesno, tako i mi. Priznajmo svoju slabost i primimo se ruke Jakoga da nas vodi. Dijete koje se uhvati ruke odrasloga može koračati bez brige, ono zna da će biti vođeno i upozoreno na opasnosti. Ono ne brine o putu kojim ide i slobodno razgleda uokolo. Ako se načas i otrgne, čim zaprijeti kakva opasnost, ponovno potraži ruku vodilju i prima je se. Kad se u hodu umori, dijete cimne ruku koja ga vodi, digne svoje ruke i zatraži da ga se ponese u naručju.

Učimo od zaljubljenih – kao u njih, tako i u sazreloj vjeri, čovjek koji položi svoju ruku u Ruku Vječnoga osjeti uzbuđenje duha koji dotiče vječni Duh, osjeti zajedništvo nutrine svoje malenosti i Veličine s kojom je povezan. Bliskost dodira jača ljubav i uspostavlja čvrste spone povjerenja. U danima odvojenosti ona hrani čežnju pa u ponovnom susretu srce bude preplavljeno radošću. U duhovnoj bliskosti s Bogom žar mladosti i oduševljenja ne gasi se jer Vjerni uvijek zaljubljeno čeka. Njegova je Ruka ispružena u čeznutljivom pozivu: „Dođi, čekam te.“ Čovječe, odazovi se; položi svoju ruku u Ruku Moćnoga! Smiri svoj korak i koračaj u ritmu Vođe, spokojna srca preplavljena milinom, u tišini strahopoštovanja sred tolike milosti …

BK

Postavite komentar