Još nema komentara

Veliko čudo

Slavlje svete mise započinje. Svećenik izgovara u ime svih prisutnih: „U ime Oca i Sina i Duha svetoga“.  Slušaš i uz riječi na tijelu činiš znak križa, označiš čelo, srce i ramena. „Amen“, potvrđuješ dragovoljno predavanje razuma, osjećaja i volje u službu Bogu. Božanski Gospodar preuzima vlast nad tobom. Svećenik započinje misu riječima: „Gospodin s vama!” ili s: „Milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama.“ Okupljeni su po milosti zajednica ljubljene djece Božje, braća i sestre u Kristu. Slijeva ti je brat, desno mlađa sestra, pun je hram tvoje braće i sestara: vidiš dijete, mladoga i staroga; poznaješ bogatoga i siromašnoga; znaš tjeskobnoga, bezbrižnoga i zabrinutoga; gledaš obitelj i usamljenoga; vidiš radosnoga i ožalošćenoga.

Na poziv svećenika svi Bogu i jedni drugima priznajemo svoju grešnost: „ … moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh“. Sav je naš grijeh poznat Bogu, a ovdje ga svima i javno ispovijedamo. Pred jedinom Pravdom, pred jedinim Dobrom stojimo mi, braća i sestre po nedostojnosti i grijehu. Riječi pokajanja izgovaraju svi; među okupljenima nikoga nema tko bi bio bez grijeha. Molimo smilovanje Božje da Ga možemo dostojno slaviti; molimo članove zajednice da se za nas mole. Riječi svećenika: „Smilovao nam se svemogući Bog, otpustio nam grijehe naše i priveo nas u život vječni“ mogu se shvatiti kao molba i kao konstatacija. To je ono što želimo, to je ono što milosrdni Bog nama čini po obilju svoje ljubavi koja prašta.

Grijesi su priznati i oprošteni, sad se može dostojno i radosno prinijeti žrtva. Misa je zahvala, razmjena darova čovjeka i Boga. Što siromah čovjek može pružiti Gospodaru gospodara? Što drugo nego dati hvalu za svoj život i predati Mu svoju slobodnu volju. „Pomolimo se!“, pred službu riječi izriče se molitva, slušaj što govori. Potom otvori pamet, slušaj odabranu riječ Božju. Slušaj, daj slušaj i ne pusti da sjeme Božje riječi dočeka kamen srca pa ostane besplodno. Daj da u tebi uzraste i bogato rodi onako kako je volja Sijača. Slušaj propovijed, Duhom nadahnuto svećenikovo tumačenje saslušane riječi. Ne bavi se svojim mislima, poveži sebe i riječi, poslušaj pouke, donesi odluke.

Bliži se vrhunac mise, prinos žrtve.  Ispovijedi vjeru riječima: „Vjerujem u jednoga Boga…“ Koliki su ih vjerni kroz vjekove izgovorili!  Misli što govoriš: iznosiš povijest spasenja i vjeru Crkve. Slušaj molitvu vjernih, moli uslišanje sveopćih, zajedničkih potreba. Svećenik prostire stol, obnavlja se sjećanje na Kristovu žrtvu, prisustvovat ćeš Posljednjoj večeri. Ono što prinosimo nije od nas, već primismo po Božjoj darežljivosti. Dostojno je i pravedno za to Bogu dati hvalu. „Svet, svet, svet …“, molitva je iz prvih kršćanskih vremena koju govore svi prisutni, a ujedno i sav nevidljivi dom Gospodnji. Spuštaš se na koljena, slijedi pretvorba vidljivoga u nevidljivo koje označuje. Krist nam daje sebe u prilikama kruha i vina, podižu ga ruke svećenika. Upri pogled u Dar, po Njemu imaš  spas. Tajna je naše vjere naviještanje smrti Kristove, slavlje Njegova uskrsnuća i iščekivanje Njegova slavnog dolaska. Slušaj riječi euharistijske molitve uz prinos. One završavaju zazivom: „Po Kristu, i s Kristom, i u Kristu, tebi Bogu, Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga, svaka čast i slava u sve vijeke vjekova.“ Reci: „AMEN!“. To je veliki AMEN u kome Žrtvu nad žrtvama, jedinu svetu i dostojnu, prinosimo Bogu na čast. S Njome sebe združi.

Neizmjerna je milost primiti Kruh Života. Za to valja se opet skrušiti: nazvati Boga Ocem, moliti u zajednici za oproštenje grijeha, moliti smilovanje Krista i njegov mir, kleknuti pred Jaganjcem Božjim. Tu je On podignut rukama svećenika. Tijelo je Njegovo odijeljeno od krvi, sjeti se – to se zbilo po žrtvi muke. Na posljednjoj je večeri s Njime blagovala tek nekolicina, Njegovi učenici, a ti si na gozbi s Njime… Vidiš li Ga? Nisi Ga dostojan primiti, a On se eto nudi … Priđi i blaguj. Koje veselje, sam je Bog u tvom tijelu, stanuje u tvom srcu, tvoj duh uz Njegov! U popričesnoj molitvi potvrdi zahvalu za taj dar i moli da u tebi djeluje. Potom prigni glavu na blagoslov. Vedra duha i puna srca blagoslov i Krista živoga ponesi u svijet.

Veliko je čudo sveta misa, bila svečana ili tiha, žalobna ili radosna, s puno ili tek nekolicinom prisutnih. Skrivena je njena jakost. Priliči da se u njoj duša ispuni, srce gane, duh raširi. Nemoj statirati. Nemoj se dosađivati. Predaj sebe. Govori. Slušaj. Čuj. Moli. Pamti. Ponavljaj. Potvrđuj. Misli.

BK

Animirani film o čudu svete mise:

https://gloria.tv/?fbclid=IwAR1iXjtw4dS0gKkwbRDlEzZlOqDr2kpCwz1wQcIER0SNWu9hvdJ70AA363I&post=8g8SZUvNCzSm2wXcfKuTeTXp9

Postavite komentar