Još nema komentara

Mač u ruci Pobjednika

Bog je veliki ratnik, silan i mudar. O čudesnim Njegovim djelima može se čitati u Bibliji. On je mali izraelski narod uzljubio, učinio svojim, izveo ga iz ropstva te mu dao da u boju pobijedi jake protivnike i zaposjedne njihovu plodnu zemlju. Čemu spominjanje rata, ne živimo u li miru? Prividan je ovaj mir, lako bi nas mogao uspavati. „…Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre“, upozorava apostol Petar (1Pt 5,8). Vrijedna smo Božja svojina, kradljivac bi nas Njemu oteo! Što nam je činiti, kako se obraniti? Apostol Pavao daje podrobne upute (Ef 6, 10-18):

Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj.  Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim.  Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. Držite se dakle! Opašite bedra istinom, obucite oklop pravednosti, potpašite noge spremnošću za evanđelje mira! U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strijele Zloga. Uzmite i kacigu spasenja i mač Duha, to jest Riječ Božju. Svakovrsnom se molitvom i prošnjom u svakoj prigodi u Duhu molite.“

Eto što nam je činiti: treba se zauzeti u borbi za Dobrotu, Pravdu, Istinu i Ljubav. Treba sebe poput drške mača položiti u snažnu Božju Ruku. No, jadan je taj mač, zahrđao i okrnjene oštrice; predugo propada uložen u korice. Treba od Stvoritelja tražiti da ga obnovi, da ukloni s njega hrđu navike, da ga uglača do visokog sjaja i naoštri mu oštricu za boj protiv sila tame. Isusove su riječi (Mt 10,34): „ Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač.“ Sa zlom nema pregovaranja; nismo mi dorasli lukavstvu zavodnika đavla. Zlu nema popuštanja; sitna rupica u brani Istine prijeti njenim pucanjem i rušenjem. Mora li se u boj? Nije li nam dobro i ovako? Ta: nismo loši, dobro smo, nekako živimo. Ne. Odupiranje napasti, boj protiv grijeha, boj za Dobrotu, Pravdu, Istinu i Ljubav zahtijeva odupiranje „do krvi“ (Heb 12, 4). Još danas i baš tu treba živjeti Život kako bi ga se uistinu i zadobilo. „Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga”, govori Isus (Mt 10, 39). Gubljenje života ne znači doslovno i nužno smrt, ali jest umiranje. To je umiranje  vlastitoj sebičnoj naravi i pravljenju kompromisa s  grijehom: kapljica otrova dovoljna je da zatruje čiste vode Života. Stoga hrabro u boj! Bez straha! Mi smo tek nedostojno oružje u rukama Velikog Pobjednika; On je taj koji će izvojevati pobjedu.

BK

Postavite komentar