Još nema komentara

Iza maske

Do prije godinu dana jedina maska na čovječjem licu bila je ona karnevalska. Što nas snađe: danas svi nosimo maske iz nužnosti. No, zaboravimo nakratko zaštitne maske, one su tek časovita stvarnost, i promislimo o maskama koje skrivaju naše pravo lice.

Vrijeme karnevala vrijeme je igre,  vrijeme ludiranja prije nastupanja ozbiljnog vremena Korizme. Maska stavljena na lice tijekom karnevala nedužna je jer se brzo skida, nosi se svega par dana. Opasnije su maske našeg stvarnog lika preobraženog pretvaranjem: maske hinjene pravednosti, lažne ljubaznosti, velikodušnosti bez pokrića, prenaglašene vedrine i bezbrižnosti, olako izrečenih obećanja. Takva maska može s vremenom potpuno izobličiti pravi lik čovjeka i onemogućiti da se ispod nje nazre izvorni lik čistog bića kakvim smo stvoreni. Ta maska može poput nakaradnog karnevalskog odijela prekriti dostojanstvo čednosti i ljepote darovanog  nam tijela. Ispod maske koja je nasmijana, šarena i prpošna, može se kriti duboko nesretan, ranjen i nesređen duh. Ako unutrašnjost i vanjština nisu u skladu, to može prouzročiti duboku patnju. Pred svijetom se može glumiti, ne i pred Stvoriteljem. Uz svu igru i veselje čovjeka pod maskom, Stvoriteljevo je samilosno srce žalosno jer čovjeka poznaje potpuno; Njega se ne može očarati opsjenom.

Čovječe, ako živiš pod maskom, čim prije je odloži. Ako je već toliko srasla s tobom te i ne znaš tko si, trebaš ruke vještog Liječnika, Onoga koji je u svoje vrijeme liječio „svaku bolest i svaku nemoć u narodu“ (Mt 4,23). On to čini i danas, On i tebi govori: „Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj!“ (Iz 43,1). Otkupitelj Krist svjedoči za sebe (Iv 18, 37): „ … Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu.“ On zna koji je tvoj istinski lik i platio je visoku, nemjerljivu cijenu estetske operacije koja ti ga može povratiti.  Predbilježi se za zahvat, provedi vrijeme Korizme u čahuri pokajanja i skrušenosti kako bi te proljeće Uskrsa vidjelo u novom sjajnom liku zaigranog i radosnog leptira, kako bi otkrilo tvoje prave, istinske i neponovljivo lijepe boje jedinstvenog stvorenja Božjega.

BK

Postavite komentar