Još nema komentara

Jednostavan put

Poslovni ljudi običavaju dijeliti posjetnice kako bi predstavili svoje kvalifikacije, radni položaj i profesionalno postignuće. Sveta Majka Terezija je svojom posjetnicom zvala karticu na kojoj je u pet kratkih rečenica navela „Jednostavan put“:

Plod tišine je molitva.

Plod molitve je vjera.

Plod vjere je ljubav.

Plod ljubavi je služenje.

Plod služenja je mir.“

Što je tišina? Malo je tišine u današnjem svijetu, štoviše moglo bi se reći da čovjek današnjice bježi od tišine; ona kao da mu vrijeđa uši. Međutim, tišina je nužnost koja dovodi do toga da se pitamo: tko smo, gdje smo, po kome i za koga jesmo. Tišina čiji plod je molitva nije samo odsustvo buke koju možemo čuti – to je tek prvi korak u postizanju tišine. Tišina koja rađa molitvu je puno više, to je odsustvo buke košmara misli: briga, razmišljanja, želja, planova, … svega što se neprestance roji našim glavama.

Što je molitva? Kao što se jesti može nesvjesno, tako da se misli na nešto drugo pa se pravo i ne osjeti okus hrane, tako se može i moliti. No, za razliku od hrane, nesvjesna molitva ne može utažiti glad duha. Duh teži za prisnom vezom s Bogom koja se postiže u molitvi u kojoj sudjeluje cijelo biće. Takva molitva rađa vjerom. Redoslijed koji navode prve dvije gornje rečenice ispravan je: molitvu treba započeti makar i u slaboj vjeri jer sama molitva dovest će do rasta vjere.

Što je vjera? U poslanici Hebrejima stoji zapisano (Heb, 11,1): „ … vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo.“ Vjera je na  tisuće malih veza naklonosti po kojima spoznajemo Božju brigu za nas, Njegovu blizinu i dubinu ljubavi kojom nas ljubi.

Što je ljubav? Ljubav je oganj koji gori, ali se ne troši, ne izgara. Upravo je u tom liku Mojsije vidio Boga. Bog je Bog Ljubitelj, On ljubi narod svoj. Pouzdanje u Božju ljubav traži uzvraćanje istom mjerom prema Stvoritelju i svemu stvorenome, prema svemu stvorenju. Ljubav provedena u djelo rezultira služenjem bližnjemu.

Zašto služenje? U molitvi „Oče naš“ molimo da dođe kraljevstvo Božje. Kraljevstvo Božje je vladavina ljubavi. Ako vladavinu ljubavi želimo već ovdje i sada, moramo shvatiti da smo svi međuovisni, da smo jedno Tijelo, pa je bol jednog dijela Tijela poziv da se svaki od nas angažira i sebe da u otklanjanju boli. Služenje rađa mir.

Što je mir? Znamo, čitav je Isusov zemaljski život bio služenje, stoga je mogao reći svojim učenicima (Iv 14, 27): „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.“ Mir je mir srca, odsustvo svake strepnje. Mir je zadnja karika u lancu tišina-molitva-vjera-ljubav-služenje-mir, karika koja se veže na tišinu i ne samo da završava krug, već počinje novi koji se uzdiže na novu razinu tvoreći spiralu koja se širi i uzdiže bez kraja. Zbilja: mir rađa dublju tišinu, ova bolju molitvu koja daje čvršću vjeru, …

Gdje je danas mir? Zašto nemiri, sukobi, svađe, neprijateljstva? Kako bi se došlo do mira treba slijediti „Jednostavan put“. Treba započeti od baze, od tišine i pustiti da ona rodi, da podari plod molitve: … pst …

BK

Postavite komentar