Još nema komentara

II. NKG. – B

(1Sam 3,3b-10.19; Ps 40,2.4ab.7-10; 1Kor 6,13c-15a.17-20; Iv1,35-42)

Mi koji redovito dolazimo nedjeljom na svetu misu, nameće se  pitanje: Što tražite? Zbog čega ste ove nedjelje odlučili doći na svetu misu? Što očekujete od ove svete mise? Očekujete li od svećenika, nešto lijepo čuti ili ste došli ovdje čuti nekog drugog, nekog koji progovara u vašem srcu i postavlja vam isto pitanje: „Što tražiš u svom životu?“

Od ove nedjelje započinjemo pratiti Isusovo javno djelovanje, Isusov život kao čovjeka koji je kroz nekoliko godina nastojao drugima približiti Boga kao svog Oca, približiti nam kraljevstvo Božje, približiti nam Božju riječ, približiti nas samome sebi, da se upoznamo sa njime; tko je taj Isus Krist o kojem sam već toliko puta čuo ali ga nisam imao prilike osobno upoznati?

Osuđujem se reći da nitko od nas ovdje, počevši od mene prvoga, ne poznajemo dovoljno Isusa Krista, da bi mogao zaista reći da ga uistinu poznajem. Da je tome zaista tako, uvidjet ćemo kada ćemo kroz nedjelje koje nam dolaze upoznavati njega, jer ćemo s njime zajedno putovati.

Da bi upoznali neku osobu, o kojoj smo nešto čuli od svojih prijatelja ili nakratko se sa njome susreli, tada je potrebno se osobno susresti i provesti neko vrijeme sa tom osobom. Nije dovoljno samo virtualno poznavati tu osobu, nego susresti se sa tom osobom i u stvarnosti. Također nije dovoljno ni kada nam drugi govore i opisuju neku osobu tada svatko to čini iz vlastitog iskustva, iz svoje subjektivnosti i tada najčešće u svojim mislima stvaramo određenu sliku, pa često i krivu o toj osobi.

Kad sam bio na studiju, jedan profesor nam je rekao, ako želimo upoznati Isusa kao Boga, tada najprije trebamo upoznati ga kao čovjeka. Jer sam Bog čitavom čovječanstvu objavio se u obličju čovjeka, progovorio je našim razumljivim jezikom, da bi se svatko mogao s njime susresti i biti dio njegove neizmjerene ljubavi.

Mi kao papagaji naučili smo na vjeronauku ponavljati da je Isus, Sin Božji, Krist Spasitelj koji je došao da nas spasi i otkupi od grijeha, koji je bio raspet na križu, umro i uskrsnuo te vratio se natrag svom Ocu u Nebo, i tu staje naše znanje o njemu.

     Mi kršćani čini mi se da postajemo poput onih Židova koji su se susretali s Isusom, slušali što govori, gledali čuda koje je činio, ali nisu ga nikada izbliza upoznali i tako nisu mogli povjerovati da je on taj iščekivani Mesija, Krist.

Danas je prilika da zajedno krenemo upoznavati Isusa, židova iz grada Nazareta, koji je živio kao čovjek u Palestini prije nešto više od dva tisućljeća. To ćemo činiti kroz sve ovo vrijeme do Uskrsa, kako bi uistinu mogli na kraju reći ne samo sebi, već i drugima: „Pronašao sam Mesiju.“

Da bi to ostvarili, danas pred vas stavljam tri stvari, tri zadatka ili tri vježbe koje trebamo učiniti da bi upoznali Isusa.

Prva vježba je da kada dođeš kući, odmah potraži Bibliju i stavi je na vidljivo mjesto, te svaki tjedan prije nego dođeš na svetu misu pročitaš jedan dio poglavlja iz Markovog evanđelja. To je najkraće evanđelje, ali koje je prvo napisano te nam prikazuje Isusa u njegovom čovještvu.

Druga vježba, da bi razumjeli što to čitamo u evanđelju, potrebno je naučiti slušati Isusa, kao što je to trebao učiniti mali dječak Samuel, čuli smo u prvom čitanju. Potrebno je naučiti razumjeti Božju riječ, a to nećemo moći bez Duha Svetoga, jer kako kaže apostol Pavao, Duh Sveti stanuje u našem tijelu kao u Hramu i samo on nam omogućuje da prionemo uz Gospodina. Zato je potrebno da se molimo Gospodinu da nas prodahne svojim Duhom, da nas iznutra osposobi da možemo čuti Božji glas i razumjeti što nam želi reći. Nazočnost Duha Svetoga u nama usmjeruje naše tijelo i našu dušu da nasljedujemo Krista.

Treća vježba koju trebamo učiniti da nađemo vremena u tjednu, da odvojimo svoje vrijeme i provedemo to vrijeme sa Njime, sa Isusom Kristom, kao što su to učinila prva dva učenika. Da bi upoznali Isusa i povjerovali u njega moramo ostati neko vrijeme s njime. To je isto kao da provodimo vrijeme sa nekim našim najboljem prijateljem.

   Hoćemo li odlučiti od danas postati Kristovi učenici, njegovi istinski nasljedovatelji, njegovi prijatelji? Vrijeme je da počinjemo živjeti svoju vjeru kao pravi Isusovi učenici. Nije dovoljno zvati se kršćaninom, potrebno je postati vjernik kršćanin, a to se ne postaje bez vježbe, ne postaje se bez konkretnog življenja evanđelja u svom životu. Povjerovati u Isusa, znači krenuti za Njim. Dovoljan je jednostavan i iskren susret s Gospodinom i da bude preobražen sav naš život.     Gospodin svakoga od nas izabire i poziva da dođemo i vidimo gdje on stanuje, gdje on živi? Imaš li hrabrosti odvažiti se i krenuti u tu avanturu, ne kalkulirajući što možeš izgubiti, nego jednostavno prepustiti se s povjerenjem da On promjeni tvoj život. U svitku Njegove knjige pronaći ćeš gdje piše tvoje ime. Ne boj se reći mu: „Evo dolazim, Bože moj, učiniti ono na što me ti pozivaš.“ Hoćeš li donijeti odluku da već od danas počinješ upoznavati Isusa Krista? Pred tobom su stavljene tri vježbe koje ti u tome mogu pomoći, čitanje Evanđelja po Marku, molitva Duhu Svetome i provesti neko vrijeme sam s Isusom.

vlč. Siniša Blatarić

Postavite komentar