Još nema komentara

Ocean Istine

„Ne znam kako ja izgledam ljudima; ali sam sebi izgledam kao dječak koji se igra na obali mora, i zabavlja se sam sobom, pronašavši od vremena na vrijeme manji oblutak ili ljepšu školjku, dok se veliki ocean istine čitav pruža neotkriven preda mnom“, izjava je poznatog matematičara i fizičara Isaaca Newtona. Spominjući oblutke i školjke misli na svoja otkrića; makar brojna, ona su tek djelići prirodnih zakonitosti svijeta što ga je stvorio nebeski Tvorac.

Bog Stvoritelj, pravi je i jedini Ocean Istine. Pred Njim, uz šum tih moćnih valova, zagledani u prostranstva Njegove biti, možemo samo šutjeti. O, kad bi se barem u Nj zagledali! Nažalost, rijetko bacimo pogled na Ocean. Poput djece, zabavljeni smo građenjem kula od pijeska na obali, kula koje može odnijeti prvi veći val. Trošimo vrijeme na traženje kamenčića i školjki u prahu pod nogama, a Ocean skriva nemjerljiva blaga. Valjalo bi se u Ocean zatrčati, zaroniti u Njegove dubine. Ali kako kad smo ljudi kratkog daha, tijelo bi nam zgromio tlak dubokih voda. Tako, najbolje što možemo jest plivati površinom Oceana tek povremeno plitko uronivši. Uglavnom provodimo dane na obali uz Ocean. No, nećemo zanavijek tu biti. Zbilja, od našega zemaljskog djela ni tijela s vremenom neće ostati ništa. Zar nam je sudbina takva? Ne. Nikako ne. Naša je sudbina bivanje u Ljubavi. Po vjeri, ukorijenjeni u Ljubavi, možemo shvatiti što je „Dužina i Širina i Visina i Dubina“ Oceana Istine. Ne svojim silama, nipošto ne. Stvoritelj, On je taj koji „snagom u nama djelatnom može učiniti mnogo izobilnije nego li mi moliti ili zamisliti“ (Ef 3, 17, 20) Ne samo da „može učiniti“, nego i čini. On je taj koji nam se sam po svojoj volji otkriva.  On progovara o sebi u Bibliji, progovara  u svojim djelima. Njega nam je objavio Sin, Njegova Riječ. O Njemu govore Njegovi sveti kojima je udijeljeno tek djelomično spoznanje. Zbilja, u nastavku hvalospjeva ljubavi sv. Pavao piše: „Jer djelomično je naše spoznanje i djelomično prorokovanje. A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično.“ (1 Kor 13, 9-10) Kada dođe ono savršeno, spoznat ćemo beskrajne dubine i moć silnih voda Oceana Istine uz koji stojimo. Ovdje, na obali, to nije moguće.

Poznata je priča o slijepcima koji se prepiru prilikom opisivanja slona. Jedan misli da je slon poput stupa jer pipa nogu, drugi da je poput bačve jer pipa trup, treći da je plosnat poput lista jer pipa uho, četvrti da je dugoljast i savitljiv jer pipa surlu. U neku su ruku svi u pravu, no njihove brojne slike treba spojiti u jednu. Ako je slon tako složen za opisivanje, koliko li je nama slijepcima složeniji za spoznanje slonov i naš Stvoritelj?

BK

Postavite komentar