Još nema komentara

Božićno pismo župljanima

      „Govoriti o vjeri često podrazumijeva govoriti i o bolnim kušnjama, ali upravo u njima sveti Pavao vidi najuvjerljiviji navještaj evanđelja, jer u slabosti i trpljenju jasno izlazi na vidjelo i otkriva se moć Boga koji nadilazi našu slabost i našu patnju… Kršćanin zna da se patnja ne može otkloniti, ali ona može dobiti smisao i postati čin ljubavi, predanje u ruke Bogu koji nas ne napušta i, na taj način, može postati trenutak rasta vjere i ljubavi…

Vjera nije svjetlo koje raspršuje sve naše tmine, nego svjetlo koje vodi naše korake u noći, i to je dovoljno za put. Čovjeku koji trpi Bog ne daje argumente koji sve objašnjavaju, nego daje odgovor u obliku prisutnosti koja prati, povijesti dobra koja se povezuje sa svakom poviješću trpljenja da u njoj otvori put svjetlu. U Kristu, sam Bog je htio podijeliti s nama taj put i ponuditi svoj pogled da na njemu vidimo svjetlo. Podnijevši patnju, Krist je Početnik i Dovršitelj vjere…“ (Papa Franjo, Svjetlo vjere, br. 56-57)

      Približavamo se radosnom trenutku za našu vjeru, proslavi rođenja našega Spasitelja Isusa Krista. I u ovo vrijeme kada svi zajedno prolazimo kroz jednu veliko trpljenje, pogođeni pandemijom korona virusa COVID-19, ne smijemo se prepustiti tamnim sjenama već otvoriti svoje srce za svjetlo koje nas želi iznutra obnoviti i ojačati u vjeri. Bog je taj koji upravlja ljudskom poviješću i pronalazi putove do čovjeka, da ga susretne i upozna. Bog nikad ne odustaje od čovjeka da ga spasi, to čini i danas, na različite načine, najviše to možemo osobno doživjeti u  zajedništvu s drugima, kao živa Crkva, u kojoj se vjera rađa, živi i donosi plodove.

Zahvaljujem se svima koji su kroz ovu godinu prepoznavali tu potrebu da zajedno nešto učinimo za našu župu, kako bi je duhovno izgradili. Bez sakramentalnog života vjera slabi i odumire. Duh Sveti nas potiče da ne posustajemo već da nastavimo graditi svoj život na pravim temeljima, a to je vjera u uskrslog Krista. Također, svjesni smo i one druge potrebe za naš život, a to je onaj materijalni dio bez kojeg ne bi mogli napredovati ni duhovno. U tom smislu zahvaljujem se svima koji i na taj način uviđaju potrebu da se skrbe za župu, svojim dobrovoljnim prilozima. Ove godine postavili smo dio nove kovane ograde kod župne crkve i postavljeni su solarni kolektori za toplu vodu na župnoj kući. S obzirom na situaciju za iduću godinu nismo planirali neke veće investicije, sve ovisi o prihodu koji će župa imati. Unaprijed vam se zahvaljujem na obiteljskom daru, koji možete i tijekom godine darovati ako niste u mogućnosti prilikom blagoslova obitelji, to možete učiniti i uplatom na račun župe.

Ipak ono što je važnije, jest da ostanemo zajedno na putu vjere i međusobnom pomaganju bilo da je to duhovna ili materijalna pomoć. Kako bi u ovim iznimnim i teškim trenucima lakše prebrodili neizvjesnost oko budućnosti. Zato nam i ovogodišnji Božić, želi poručiti da postoji netko tko se želi pobrinuti za našu budućnost, On, Isus, je došao kako bi nam upravo tu radosnu vijest navijestio. Zato Vam želim da ovaj Božić bude ispunjen Kristovim mirom i Božjim blagoslovom, a 2021., godina Gospodnja, neka Vam donese mnogo milosti Božje koje će Vas obogatiti u služenju Gospodinu. U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!

Mir Kristov i pozdrav u Gospodinu!

                           Siniša Blatarić, upr. župe

Postavite komentar