Još nema komentara

Prave zvijezde

U iščekivanju smo dolaska na svijet pravog Svjetla, Krista Spasitelja. U doba Njegovog rođenja,  obznanila Ga je svojom pojavom zvijezda jakog sjaja koju su vidjeli mnogi: pastiri, kraljevi, zvjezdoznanci, mudraci. Bismo li mi danas zamijetili novu sjajnu zvijezdu? Teško; u blještavilu i svjetlosnom zagađenju moderne civilizacije gubi se ljepota sjaja zvijezda.  Zbilja, kako bi se vidio sjaj zvijezda, tih udaljenih sunaca, potrebno je stajati u tami i podići pogled sa zemlje…

Nerijetko se danas pojam zvijezde zlorabi. U medijima se ističu uvijek nove zvijezde i zvjezdice, one što zabljesnu umjetnom ljepotom ili bogatstvom ili ludošću ili skandalom ili moći. Prolazan je i lažan taj sjaj, kratkotrajniji od bljeska kometa kojega sagorijeva atmosfera. Jednako se tako brzo i gubi, od njega ništa ne ostaje. Prah, pepeo i dim.

Prave su zvijezde daleko od medija, daleko od očiju koje bi ih vidjele. Prava je zvijezda starica koja, iako već teško pokretna, ne propusti dan a da ne posjeti onemoćalu sestru i posluži je. Prava je zvijezda snaha koja svekrvi pred smrt pozove svećenika da je ispovijedi i pričesti. Prava je zvijezda domaćica koja hodeći ulicom u džepu jakne prebire zrnca krunice. Prave su zvijezde obitelji koje primaju dar četvrtog djeteta. Prava je zvijezda svećenik koji u molitvi sam kleči pred oltarom. Prava je zvijezda tko vidi i bližnjemu pritekne u pomoć u potrebi.

Odakle sjaj pravim zvijezdama? Od Sunca Pravde, kako piše sv. Pavao u poslanici Filipljanima (Fil 2,13): „Da, Bog u svojoj dobrohotnosti izvodi u vama i htjeti i djelovati.“  Svaka prava zvijezda  prepušta svoje oblikovanje blagoj Ruci Stvoritelja pa joj neizmjerna ljubav Boga Oca otvara oči duše za potrebe svijeta. Svaka prava zvijezda ima ponizno srce koje zna da je ništa pred čistoćom i veličinom Stvoritelja. Prave se zvijezde ne uznose, čak i ne znaju da imaju sjaja: tim jače svijetle i priječe da ovaj svijet ne obuzme posvemašnja tama.

BK

Postavite komentar