Još nema komentara

Prvi hrvatski svetac – Nikola Tavelić

U našoj župi obilježavamo blagdan prvog kanoniziranog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, u nedjelju svetom misom u 11:00 sati, koju predvodi fra Serđo Čavar, kapucin. U ovoj godini kada se slavi 50 godina od njegovog proglašenja, a koja je svečano bila proslavljena 21. lipnja 2020. u njegovom rodnom gradu i hrvatskom svetištu u Šibeniku, crkvi i samostanu sv. Frane u kojem je nekad boravio i sam svetac. Ovdje donosimo kratki osvrt homilije koju je tog dana izrekao apostolski nucij u republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. U prigodnoj homiliji, nucij Lingua podsjetio je kako je kanonizacija prije 50 godina bila izvaredni događaj za cijeli hrvatski narod, kako u domovini, tako i u dijaspori, te je upitao: „50 godina nakon tog svečanog čina, pitamo se gdje je danas sveti Nikola!? Gdje svijetli njegova svjetlost?“.

No, odmah je dao i odgovore. „On je i dalje prisutan u svom rodnom mjestu, Krešimirovom gradu. Tu je njegovo svetište. Tu se odvijaju razne aktivnosti i pobožnosti, ali ne samo tu. Izdaju se knjige i bilteni. I ova današnja svečanost, koja je imala svoju pripravu posebno po župama šibenske biskupije, govori da je sveti Nikola tavelić, prvi hrvatski svečano proglašeni svetac, još uvijek živ i prisutan u crkvi u Hrvatskoj kao svjedok vjere sve do mučeništva, koji može i dalje biti primjer života koji je u potpunosti predan Kristu… zamolimo sv. Nikolu da štiti ovaj grad, čuva našu vjeru, da ostanemo vjerni otaca koji su sagradili ovaj grad na čvrstoj „stijeni“, a to je Isus Krist: Isti jučer, danas i sutra.“

Naša župa prije dvije godine hodočastila je sv. Nikoli Taveliću u njegovo svetište i tako se još više povezala u vjeri sa našim hrvatskim svetcem.

Postavite komentar