Još nema komentara

Sloboda

Što to čvrsto i grčevito držiš u šaci, tako te ne možeš biti slobodan?

Majmuni su divlje životinje, ali mogu se uhvatiti na vrlo lukav način. Za tlo se učvrsti posuda uskog grla i u nju stavi banana. Privučen mamcem, majmun uvlači šaku u posudu i uhvati bananu. Međutim,  sad ruku ne može izvući van; uzalud je svaki pokušaj, ne ide. Majmun vidi kako mu se približava opasnost, čovjek koji će ga zarobiti, ali čvrsto drži u šaci svoj plijen. Ciči, kruži i poskakuje oko zamke pokušavajući joj se oteti, ali ne vrijedi. Biva uhvaćen i zarobljen. Bilo bi dovoljno da pusti bananu i pobjegne u slobodu, ali ne pušta, biva zarobljen.

Što ti čvrsto držiš u šaci, što te drži u zamci te nisi slobodan? Skrb za svagdanji kruh, jelo i odijelo? Briga kako ćeš udovoljiti novim i novim prohtjevima za materijalnim stvarima, a njima,  prohtjevima, nikad kraja? Udovoljavanje tijelu? Želja da budeš kao i drugi oko tebe? Težnja da budeš prihvaćen, cijenjen, voljen?

Zašto trpiš nepravde? Čemu potireš vlastite želje i težnje? Zašto radiš kompromise s čežnjama svoga srca? Odvajaš li vrijeme za molitvu? Nemaš vremena? Zar zbilja? Ako i spavaš osam sati, pred tobom je u samo jednom danu oko tisuću minuta. Na što bivaju utrošene? Možda i ne možeš spavati? More te brige?

Vidi, uvidi to – ti nisi slobodan! Zarobljen si, uhvaćen si jer čvrsto u šaci stežeš život svoj. Nemaš pouzdanja u Stvoritelja, a On ti sve daje. Daje ti život, sve tvoje vrijeme; želio bi te obasuti silom svojih darova, ali nemaš otvorene šake. Ne možeš, ne želiš primiti. O, otvori šake! Ispusti to za što se grčevito držiš! Oslobodi se iz zamke! Ta: „Za slobodu nas Krist oslobodi! …“ (Gal 5,1) Razmisli i shvati: malo ti treba za ispunjen i miran život. Imaš komad zemlje, uzgoji svoju hranu. Zdrav si, radi i stječi, živi skromno od svoga rada. Zadovoljan budi onim što imaš. Uživaj mir okružen Božjom prirodom: zahvaljuj za Sunce koje te besplatno grije, za kišu što natapa žedno tlo tvojih njiva. Što Bog daje prirodi, daje i tebi: grije te sunce Njegove milosti, rose te kiše Njegova Duha. Uživaj mir srca. Što ti više treba?

Autor: Biserka K.

(Izvor slike: tportal.hr)

Postavite komentar