Još nema komentara

XXVIII NKG – A ( Iz 25,6-10a; Ps 23,1-6; Fil 4,12-14.19.20; Mt 22,1-14)

   U određenim vremenskim etapama ljudske povijesti, kada su se zbivale određene promjene koje su duboku zadirale u ljudski život, iznova se budio duh u čovjeku i vapio za nekim spasiteljem koji će ga osloboditi od nepravde, bijede, rata, gladi, siromaštva, progonstva, tiranije vlastodržaca.

Taj vapaj nije prestao odjekivati do današnjeg dana. On će trajati sve dok ne dođe ponovno Onaj koji je došao navijestiti Kraljevstvo mira i pravde, Kraljevstvo koje je pripravljeno za one koji su prepoznali i povjerovali u Isusa Krista i dostojno odgovorili njegovim zahtjevima.

   Kraljevstvo o kojem Evanđelja govore, ne obuhvaća samo jedan narod, već sve narode svijeta. Po proroku Izaiji, Bog obećaje svim narodima budućnost bez suza i boli, te da će uništiti smrt zasvagda.

Papa Franjo u svojoj pobudnici Radost Evanđelja, kaže: „Ono što evanđelje nudi je Božje kraljevstvo; riječ je o tome da se ljubi Boga koji kraljuje u svijetu. U mjeri u kojoj će on uspjeti kraljevati među nama, društveni će život biti prostor ispunjen bratstvom, pravednošću, mirom i dostojanstvom za sve… Isusovo je poslanje uspostaviti Kraljevstvo Oca svojega; on traži od svojih učenika: „Putom propovijedajte: Približilo se Kraljevstvo nebesko.“

Vapaj koji se čuje u današnjem svijetu, je vapaj za Božjim kraljevstvom. Bog nije gluh na taj vapaj, on ga čuje i On već sada je pripremio kraljevsku gozbu za potlačene. On želi zauvijek utažiti njihovu žeđ i glad za mirom, ljubavlju, srećom. Bl. Alojzije Stepinac jednom prilikom je rekao: „Glas Boga u zbivanjima današnjice progovara glasnije nego ikada. Poslušajmo ga dok ima vremena.“

U današnjem Evanđelju, Isus jasno daje do znanja da o meni, o tebi i svakome od nas koji smo čuli njegov poziv, ovisi o tome hoće li Božje kraljevstvo biti prisutno u ovom svijetu i hoću li na kraju svog života naći svoje mjesto na kraljevskoj gozbi ili ću biti izbačen van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.

   Ovo nisu isprazne riječi s kojima bi se plašilo (ovu) djecu zato što nisu dobri. Ne, ovo su riječi koje su upućene nama na upozorenje. Bog koji nam je darovao život, udahnuo duhovnu dušu, da zauvijek imamo život, poziva nas ponovno u svoj očinski dom. Taj poziv odjekuje poput vapaja u čovjekovom srcu, taj poziv možeš čuti i vidjeti svuda oko sebe. On sam nam neprestano šalje pozivnice za kraljevsku svadbu.

Jeste li uopće primijetili tu pozivnicu koju vam je Gospodin izručio u ruke? Pogledajte na svoje mobitele, face profile, emailove ili poštanske sandučiće.  Ili ste možda čim ste ugledali od koga je, tu pozivnicu bacili ili zanemarili?

Zamislite samo kada vas netko pozove u goste, na svadbu ili na rođendan, tada kod kuće sve prije obavite kako bi stigli na vrijeme. A kada trebam doći nedjeljom na svetu misu, u tjednu na jedan sat na župnu katehezu, na ispovijed, na molitvu, na kakav susret, gle čuda, za to nemam vremena. Za sve imam vremena samo ne za Onoga koji mi je darovao život, koji mi daje snagu, mudrost, sposobnost da radim, da učim, da budem izvrstan čovjek, sportaš, umjetnik, glazbenik ili u nekom drugom području svog zanimanja.

     Isus jasno u današnjem evanđelju govori, tko god zanemari njegov poziv, ogluši se i otiđe radije na svoju njivu, u neki trgovački centar, na tulum gdje se opija i izlaže nemoralnim tjelesnim djelima; takav čovjek nije prikladan da ostane na kraljevskoj svadbi, taj sam sebe već sada isključuje iz Božjega kraljevstva.

Najveća nesreća današnjeg čovjeka je što zanemaruje taj vapaj svoje duše, taj Božji poziv. On misli da sreću može pronaći i steći izvan Boga, o kako je jadan taj čovjek, jer ne razumije da se sreća pronalazi tek u Bogu.

Sveti Pavao priznaje da ništa ne može bez Krista koji mu daje snagu, koji ga jača. Kroz sve ono što je prošao i iskusio u svom životu, ne diči se svojom sposobnošću ili svojom snagom, već zahvaljuje Njemu koji ga je u svemu tome podržavao i vodio.

       Boga u kojega mi vjerujemo, je Bog ljubavi. I On će ispuniti svaku našu potrebu, samo ako s povjerenjem prihvatim Njegov poziv. Ostvarenje naše bolje budućnosti događa se tek prihvaćanjem Isusa Krista za Spasitelja. Kada ga s povjerenjem srca prihvatiš u svoj život, On će te tada usmjeriti pravim stazama kroz život, pa da i tada dolinom smrti prođeš, nikakvog zla se ne trebaš bojati.

Ne odgađaj Njegov poziv, u koju god te on svadbenu dvoranu poziva. Nego već danas idi i odjeni na sebe svadbeno ruho, to znači odjenuti se vjerom u Krista Spasitelja i tada ćeš se učiniti dostojnim kraljevstva Božjega, dostojnim Jaganjčeve gozbe. Odluku koju danas doneseš, odlučiš li prihvatit Njegov poziv, imat će pozitivnu posljedicu za tvoju budućnost.       Zahvali se Gospodinu što te toliko ljubi, oprašta ti i želi ti sreću. Zahvali mu se na svemu dobrome što primaš. Zahvali mu se i na onome lošem što si doživio jer te ni tada nije napustio. Odvaži mu se priznati da bez Njega ne možeš ništa, te zajedno sa apostolom Pavlom reci; Sve mogu u onome koji me jača!

vlč. Siniša Blatarić

Postavite komentar