Još nema komentara

Pred križem

Isusove su riječi: „Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce.“ (Iv 10, 11)

Iznad svetohraništa u našoj župnoj crkvi centralno mjesto zauzima križ na kojem visi Spasitelj Isus. Po Njegovoj muci i smrti na križu zbilo se naše otkupljenje. Apostol Petar svjedoči da je u Isusovu imenu spas: „I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.“ (Dj 4, 12)

Koga vidimo na križu? Isusa patnika, čovjeka boli, Onoga čije nas rane iscijeliše (Iz 53,5). Tu visi Čovjek iščašenih zglobova, glave pale duboko na prsa kako to najbolje prikazuje slika koja se može vidjeti u katedrali u Sisku. Nije to maneken koji pozira, o nikako ne! To je Kralj koga okruniše trnjem. To je Vladar do smrti poslušan Bogu Ocu. To je Učitelj koji uči svojim djelima. To je Pastir koji život svoj polaže za svoje stado. To je Prijatelj koji moli za svoje učenike i sve vjerne. To je Čovjek čiji su dlanovi probodeni i razdrti pod teretom obješenog tijela. Na križu je Čovjek čija su stopala probodena, Čovjek čija su koljena oštro savinuta jer su noge popustile i više Ga ne mogu držati. Na križu je Čovjek u agoniji jer ne može disati, silna Mu je borba  svaki, baš svaki udah. U usporedbi s ovom mukom koju trpi ovješen na križ svo šibanje, uvrede, ismijavanja i nošenje križa podnošljive su muke. No, odluka je donesena, križ je prihvaćen, povratka nema. Kolike li ljubavi?! Na križu Bog stradalnik umire za tebe, čovječe! Razdiran bolima umire i plaća cijenu tvoga otkupljenja po velikom naumu spasenja.

Što učiniti kad pred križem shvatiš veličinu Božje ljubavi? Psalmista poziva: „Dođite, prignimo koljena i padnimo nice, poklonimo se Jahvi koji nas stvori!“ (Ps 95, 6) Zbilja, nema dostojnijeg položaja stvorenja pred Stvoriteljem do klečanja. Na koljena pred Križem!

Na koljena u zahvalnosti! Pokloni se Bogu koji te izvede iz ropstva grijeha i smrti na novi život. Njegove ti rane vraćaju život, one opravdavaju sve tvoje krivice.

Na koljena u divljenju! Stvoritelj te silno ljubi i  umro je za tvoj spas. On svraća svoj pogled na tebe, nedostojnog te poziva na svetost.

Na koljena u traženju! Kao dijete u utrobi majke, tako si Bogom okružen; Njegov te Duh ovija, a opet ga ne ćutiš. Raskini spone koje te vežu za svijet i vini se k Njemu. Za to si stvoren.

Na koljena! Na koljena pred Svesilnim Tvorcem neba i zemlje. Spusti oholu glavu, snizi grešno tijelo, predaj ranjeno srce i svega nedostojnog sebe. Priznaj Mu da nisi vrijedan te žrtve. Priznaj Mu sve svoje izdaje. Pusti da opere tvoje grijehe svojom prolivenom krvlju. Na koljena pred Križem.

Autor: Biserka K.

Postavite komentar