Još nema komentara

Ljubav koja se daruje

„Drvo ima srce“ slikovnica je autora Shela Silversteina. U izvorniku nosi naslov „The giving tree“, doslovno – drvo koje se daruje. Priča je to o prijateljstvu dječaka i stabla jabuke. Dječak je mali i on i stablo dobri su prijatelji. Stablo uživa u njihovom druženju. Dječak se voli penjati u krošnje stabla i igra se u njegovoj sjeni. Kad postane mladić, rjeđe dolazi do stabla koje bez društva postaje usamljeno. Stoga se vrlo obraduje kad mladić jednom svrati. Zove ga da mu se popne u krošnju kao nekad, no mladić je očito tužan, nije mu do druženja. Stablo saznaje da mu treba novaca. Velikodušno ponudi mladiću da otrese i proda njegove jabuke što ovaj i učini te ode. Potom mladića dugo nema. Kad iznova navrati, žali se stablu da gradi dom, a nema građu. Stablo mu ponudi svoje grane i ostane ogoljenog debla. Mladić ponovno dugo ne dolazi. Dođe kao zreo čovjek koji se žali kako bi plovio daleko, daleko, ali nema čamac. Stablo predloži da od njegovog debla načini čamac te od stabla ostaje samo panj. Godine prolaze, panj samuje, kad jednoga dana eto do njega dječaka. Sad je već starac, teško hoda oslonjen na štap. Panj se ispričava što više nema ništa što bi mu mogao dati. Starac odvraća da mu sada više ništa i ne treba, tek mjesto gdje bi se odmorio. Panj sav sretan ponudi sebe.

Bog je Ljubav koja se nudi. Nudi sama sebe, Dobro nad kojim nema većeg dobra. Čovjek ne želi to Dobro, žudi za drugim dobrima, onima koja nemaju moć ispuniti.

Bog je Ljubav koja se daruje. Daruje iz neiscrpnog vrela svoje ljubavi. Što mu čovjek uradi? Pribije Ga na križ. Ukloni.

Bog pita: „Što želiš da ti učinim?“ (Mk 10, 51; Lk 18, 41). Ti, tvrdo srce, traži Ga da progledaš! Traži da se nikada ne odijeliš od Njega! Ne gledaj darove poput malog djeteta. Još iskreno, maleno dijete gleda u ruke posjetitelja i pita: „Što si mi donio?“. Nemoj tako! Zbilja, vredniji je Darivatelj od svakoga dara kojeg možeš primiti. Njega traži, s Njim se druži i prijateljuj. Riječima svetog Ivana od Križa vrhunac je savršenstva:

„ Zaboraviti stvorenja

da se Stvoritelja zna,

u nutrini svetog bdijenja

Ljubav nek je ljubljena.“

Autor: Biserka K.

Postavite komentar