Još nema komentara

Komadić

Od koga je ovaj komadić duše dan svakome od nas? Kome teže naša nemirna srca?

Čuvene su riječi svetog Augustina: „Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi“. Mi nismo drugo do komadić Boga Stvoritelja.

U dječjoj slikovnici „Čiji sam ja komadić?“ pisac Shel Silverstein opisuje potragu jednog komadića za onime kome pripada. Komadić je trokutastog  izgleda i očito je dio nekog kruga. Susreće mnoge krugove koji nisu cijeli, ali kojima on ne odgovara jer je premalen ili prevelik. Susreće neke koji ga ne žele, druge koji ne mare za njega. Konačno nađe nekoga kome pristaje, s njim se spoji i kotrljaju se zajedno. Međutim, komadić počinje rasti, preraste svoj krug i više mu ne odgovara pa se raziđu. Svoju potragu nastavlja dalje. Konačno, sretne veliko O,  veliki krug, nekoga tko je očito cjelovit i tko i njemu savjetuje da se, unatoč tome što nije okrugao, počne kotrljati. Komadić promisli o prijedlogu. Makar oštrih rubova, započne bolno kretanje. Pridigne se, prevrne, pridigne, okrene, prevrne, padne. Iznova i iznova – naporno dizanje iza kojeg slijedi bolni pad. Takvo kretanje nije lako, no ono ga oblikuje. Uskoro komadić gubi oštre rubove i poskakuje bez napora, a kroz neko vrijeme može se i kotrljati. Komadić postane okrugao! Na posljednjoj stranici knjige komadić se kotrlja u društvu s velikim O.

Svaki je od nas komadić Božje biti. Bog je cjelovit, no svejedno mu nedostaje Njegov komadić. Nemojmo  Ga ostaviti da nas uzalud traži. Suobličimo se Njegovoj prirodi strpljivim nošenjem vlastitog životnog križa. U tome će nam po svojoj ljubavi i milosti pomoći naš Stvoritelj. Prema riječima psalmista (Ps 37(36), 4-5):

„Sva radost tvoja neka bude Jahve:

on će ispuniti želje tvoga srca!

Prepusti Jahvi putove svoje,

u Njega se uzdaj i On će sve voditi.“

Autor: Biserka K.

Postavite komentar