Još nema komentara

U Tijelu

Pod mirnom kožom našega tijela ništa ne miruje. Žilama kola krv, stanice sagorijevaju hranu, žlijezde luče hormone, mišići se napinju i opuštaju, živcima putuju impulsi. Čitava košnica aktivnosti – to je naše tijelo čak i kada spavamo. Nalogom mozga, glave tijelo možemo pokretati po svojoj volji: hoditi nogama, raditi rukama, provoditi u djelo svoje namjere. Tijelo je živo.

Jednako je živo i Tijelo Crkve. Krštenjem svi smo ucijepljeni u život tog Tijela. Njemu je Isus Krist Glava; na Njegovoj je žrtvi utemeljena Crkva. On je novi Svećenik koji je dokinuo staro žrtvovanje i prinio sebe za žrtvu, jedinu,  živu i svetu.  Ostavio  nam je otajstva svoga tijela i krvi da i mi u njima imamo život u izobilju. Svaka euharistija obnova je Kristova prinosa. „Euharistija nije dar za savršene, već velikodušan lijek i hrana za slabe“, piše papa Franjo u pobudnici Evangelii Gaudium, Radost evanđelja. Zbilja, bolesnom treba lijek da ozdravi, slabomu hrana da ojača. Ako smo još bolesni i nejačad duhom, tim je veća naša potreba za tom spasonosnom, životvornom hranom.

Tijelo Crkve vodi i oživljuje Duh Sveti. Kao udovi toga jednog Tijela primamo snagu za svagdanji život. U Tijelu nismo sami, u zajednici smo s drugim udovima. Svatko je dužan prinijeti žrtvu svoga truda i zalaganja za stol Gospodnji. Pitajmo se: „Je li zdrav i s drugima povezan djelić Tijela Crkve kojega ja predstavljam? Koristi li i drugima u Tijelu? Pušta li da ga obuzme život Kristov ili je bolestan, možda i obamro?“

 Nismo ni svjesni koliko je moćno Tijelo Crkve pod upravljanjem Krista Glave! Kako piše novozavjetni pisac: „Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, …“(Heb 12,22). Koliko samo mnoštvo vidljivih i nevidljivih udova djeluje u harmoniji u Tijelu Crkve! Nemojmo ostati odijeljeni i besplodni. Svaka molitva, žrtva, iskren vapaj, svako kajanje i suza, svako predanje vlastitog bića Bogu doprinos su vitalnosti Tijela Crkve. Sami ne možemo mnogo dati, ali puno malih prinosa čini velik dar. Puno nesigurnih i treperavih plamenčića unosi svjetlo, rastjeruje tamu. Ostanimo u vezi s Tijelom kako bi se naš život, Život življen u punini koju Gospodin daje, mjerio velikim brojem dana. 

Autor: Biserka Kolarec

Postavite komentar