Još nema komentara

BLAŽENA DJEVICA MARIJA, KRALJICA SVIBNJA

BLAŽENA DJEVICA MARIJA, KRALJICA SVIBNJA

Jedno od najljepših sjećanja iz djetinjstva: svibanj, predvečerje, sve u cvatu i miriše, zvoni zvono mjesne kapelice. Poziv na molitvu krunice. Iz svakog zaselka kreće poneka baka, žena, dijete, školarac. Skupljaju se unutar i oko kapelice. Odrasli, uglavnom ženski svijet, umoran od dnevnog rada sjeda ili se naslanja na zidove ili dovratak kapelice, na ogradu malog dvorišta. Djeca rastrčana, teško im je biti mirnima makar malo. U kapelici svijeće, Marijin kip okružen svježim cvijećem. Na kraju molitve krunice i litanija već je mrak i zaori se pjesma. Jedna, dvije, nedjeljom i tri. Na otvorenom čuje ih se preko pola sela. Vraćamo se doma. Radosna srca lijepo se spava.

Kome se iskazuje tolika čast kroz godine, svakoga svibnja i listopada? Poniznoj službenici Gospodnjoj koja je rekla: „Neka mi bude po riječi tvojoj“. Službenici koje je pristala na utjelovljenje Isusovo u potpunom predanju volji Božjoj. Službenici, drugim riječima sluškinji, koja je odabrala služiti Gospodara nad gospodarima. Biti sluga znači biti pokoran, poslušan volji gospodara koji može biti i okrutan i hirovit. Ne i ovaj Gospodar. Ovaj je Gospodar zahtjevan i ne štedi svojih slugu, ali jaram je njegov sladak i breme je njegovo lako. Prije nego što je sv. Pavao napisao: „Što će nas rastaviti od ljubavi Božje? Nevolja? Tjeskoba? Pogibao?…“, Marija je proživjela tegoban život i ostala čvrsta u svom pouzdanju u Boga. Tjeskoba zbog okolnosti začeća i poroda, progonstvo u Egiptu, Sin kojega gubi u hramu, koji je sablazan Židovima, biva mučen i pogubljen kao zločinac. Uz sve navedeno Marija ostaje vjerna Bogu i u zajednici s učenicima dočekuje silazak Duha Svetoga.  Skrovit je bio njezin život, ali što znamo jest da se u nju možemo ugledati po ljubavi prema Bogu i prepuštanju volji Božjoj. Zato je uzvišena i slavljena, čašćena i zazivana kroz stoljeća. Zato joj Crkva iskazuje počasti te su u godišnjem katoličkom kalendaru brojni  blagdani, svetkovine i spomendani njoj u slavu. Majka je koja kroz vjekove brine za svoju brojnu djecu. Po ukazanjima ona i  danas traži obraćenje i okretanje Bogu svega grešnog puka.

 U molitvi krunice odvajamo dio svojeg vremena za hod stazama Marijina života i života njenog sina Isusa Krista. Razmatrajmo događaje njihovih života. Pažljivo slušajmo što nam imaju reći dok koračamo uz njih.  Možemo li poželjeti bolje vodiče i suputnike na putu što kroz ovu dolinu suza vodi u vječnost?

Autor: Biserka Kolarec

Postavite komentar